Ardino’nun (Eğridere) Lübino (Ömerler) köyünde ikamet eden 52 yaşındaki İngiliz Lee Mouder ve kız arkadaşı Melanie Coban tarafından şu sözlerle karşılandık: “Büyük şehirde olmayan güzel doğa, temiz hava, huzur ve iyi komşuluktan dolayı 11 yıldır buradayız”. Onların İngiltere’yi terk edip, burada Doğu Rodopların kalbine yerleşmelerinin nedenlerinin bir kısmı da bunlardır. 11 yıl önce büyük bahçeli evi alıp, komple tadilat yaptılar. Her yıl bahçelerinde meyve ve sebze yetiştiriyorlar. Tavuk yetiştiriyorlar, tavşanları da var.

Lee ve Melie, “Buradaki doğa eşsizdir, Rodoplar ise dünyanın en güzel yeridir. Her sabah gündoğumu, akşamları ise günbatımını izlemek hoşumuza gidiyor. Yaşlılıklarımızı bu inanılmaz güzel manzara eşliğinde geçirmek istiyoruz” diye ifade ettiler. Onlar, artık biraz Bulgarca ve Türkçe öğrenmişler.

Lee, “Londra’nın yakınında yaşadık. Neredeyse her gün yağmur yağar, güneş yok. Bulgaristan’a 2006’da geldik. Lubino’yu sevdik ve bu evi aldık. 2010’a kadar sadece yaz aylarında geliyorduk, ancak ondan sonra sürekli kaldık. Yerliler çok nazik, içten ve duyarlı insanlardır, özellikle Rafet ağabey, Şakir ağabey öyledirler” diye anlattı. Kendisi bilgisayar uzmanıdır ve dizüstü bilgisayarı üzerinden İngiltere’de kurduğu işini yönetiyor. Serbest zamanlarında Arda Nehri’nde balık avlamayı seviyor.

Lübino köyü muhtarı Sıdkı Ahmet, güzel doğası ve temiz havası nedeniyle birçok yabancının köyden ev almak istediklerini anlattı. Latinka (Türk Ürpek) köyünde de İngiltere ve Hollanda’dan gelen altı aile ikamet ediyor. Muhtar,” Yerlilerle aralarında harika bir etkileşim var. Onları artık yabancılar olarak görmüyoruz, arkadaş olduk, komşu olduk. Köyde yaşanan tüm önemli olaylara katılıyorlar” dedi.

Lubino, ilçe merkezi Ardino’dan 55 km uzaklıktadır ve bölgede merkezden en uzak köydür. Bölgedeki en eski cami burada bulunuyor. Lübino ve Latinka’nın eski sakinlerinin çoğu halihazırda Ardino, Kırcaali, Asenovgrad (İstanimaka) veya Türkiye’de ikamet etmektedirler. İki köy halkının da temel geçim kaynağı hayvancılık ve yabani mantar toplamaktır. Her hane birkaç ineğe bakıyor.

 

Güner Şükrü, Kırcaali Haber

Reklamlar