Sağlık Bakanlığı, reçetesiz ilȃç fiyatlarını bir yıl artırmamayı öngörüyor. Karar, büyük ihtimalle gelecek ay yürürlüğe girecek. Ecza şirketleri, gelecek yıl Mayıs ayına kadar en çok satılan ilȃçların fiyatlarıyla enflȃsyonun gidişatına göre oynayabilecek. Eczacılar, şu an fiyatları diledikleri gibi artırabilmekte.

ilacEn çok kullanılan 2 bin 230 çeşit ilȃcın fiyatına dokunulmayacağı belirtildi. Vitaminler, ağrı kesiciler ve grip ilȃçları reçetesiz satılır. IMS Health Tıbbȋ İstatistik Ticaret Ve Müşavirlik Limited Şirketi’nin verilerine göre geçen yıl Bulgaristan’da 341 milyon levalık reçetesiz ilȃç tüketildi. Ortalama paketleme fiyatı 4.2 leva. Daha önceki yıllara kıyasla geçen yıl fazla büyüme olmasa da reçeteli ilȃç tüketimi 1 milyon 800 bin levaya ulaşarak %6.2 arttı. Bunun nedeni grip vakalarının azalması, ilȃçların ucuzlaması ve vatandaşların daha da fakirleşmesiyle açıklanmakta.

Geçen yıl ilȃç paraları devletten çok vatandaşın cebinden çıktı. 2012 yılında ilȃçlar için 1 milyar 3 milyon leva harcandı. 2011’e kıyasla 40 milyon leva daha fazla. Sağlık Bakanlığı ise 2012’de 873 milyon, 2011’de de 801 milyon leva harcadı.
70 milyon levalık artış da satışların tek merkezden denetlenmemesiyle açıklanıyor. Geçen yıl ilk kez hastahanelerle klinikler kendi ilȃçlarını kendileri almaya başladı.

Reklamlar