Şumen ili Hitrino Belediyesinin İglika köyünden Ayşe Halilova Osmanova,102 yaşını tamamladı.

Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Ahmed ve “Eğitim ve Kültür” Dairesi Müdürü Seniha Sali, Ayşe nineye Hitrino Belediye Başkanı Nuridin İsmail’in doğum günü kutlamalarını iletti ve doğum günü pastası, çiçek sepeti ve zarf içinde para hediye ettiler.

İlhan Ahmed, Ayşe ninenin doğum gününü kutlarken “Tam  bir asırlık bir ömür, başlı başına gurur ve yaşam sevinci kaynağıdır. Sağlık ve esenliğin tadını çıkarmanızı dilerim. Her günü memnuniyet duygusu ve gönül rahatlığı ile uğurlayın ve yeniyi umutla karşılayın.” dedi.

Ayşe Halilova Osmanova, 10 Nisan 1920 yılında Şumen ili Venets Belediyesinin Çernoglavtsi köyünde varlıklı bir ailede dünyaya geldi ve  16 yaşında İglika köyünden Hüseyin Mehmedov Osmanov ile yuva kurdu.

Nazmiye, Rida, Kâmil ve Kâmile olmak üzere, Ayşe ve Hüseyin çiftinin 4 evladı dünyaya geldi. Bugün 102 yaşındaki Ayşe nine, 26 olmak üzere 8 torun, 12 büyük torun  vs. sahibi ve ilerlemiş yaşına rağmen hepsinin isimlerini teker teker sayıyor.

Oğlu Kâmil ile birlikte yaşayan asırlık Ayşe nine, yedi dönemdir İglika köyü muhtarı olan Methan torunu ile gurur duyuyor.

Hayatı TKZS – İglika ve Tsarev brod “Zaharen çiftilik” tarllarında geçen Ayşe Halilova, “Tarlalara şeker pancarı ekerdik, çok çalıştık, o zamanlar bugünkü gibi makineler yoktu ve herşeyi elle yapıyorduk” diyerek anılarını canlandırıyor.

Çalıştığı ağır işe rağmen 1975 yılında 55 yaşında 30 levalık emekli maaşı ile emekliye ayrılıyor. Emekli maaşının düşük olduğundan dolayı dargın değil ve ailede asırlık başka kişilerin olduğunu ve ablasının 102 yaşında vefat ettiğini anlatıyor.

Kızı Kâmile, annesinden gururla bahsediyor: “Annem, bu hayatta çok çalıştı, ancak zorluklar onu yıldırmadı. Bugün, babam Hüseyin ile birlikte kendi elleriyle yaptıkları evde, abim Kâmil’in yanında yaşıyor. Ama biz neredeyse her gün yanındayız, yalnız bırakmıyoruz, gerçi onun bize ihtiyacı yok, her işini kendi başına yapıyor. Sadece sabahları abim, sobasını yakıyor. Bir süredir, AB’nin Yoksullara Yardım Fonu tarafından finanse edilen gıda programı kapsamında ona ücretsiz yemek getiriyorlar.”

Son olarak kızı Kâmile, annesinin çok marifetli bir ve çok çalışkan olduğunu söylüyor.

102 yaşındaki Ayşe nine, “Yüz yaşımı aşacağımı hiç aklımın ucundan geçmiyordu. Yıllar boyunca huzurlu yaşamım için Yüce Allah’a şükranım.” dedi ve en çok neye sevindiğini sorduğumuzda, devamla şöyle konuştu: “Cenab-ı Allah’ın bize verdiklerine seviniyorum. Yıllardır bana kötü söz söylemeyen, beni hiç eli boş elle ziyaretime gelmeyen dört evladımı bana verdiği için Allah’a şükrediyorum. Her bayram herkes beni ziyaret eder, bu beni çok mutlu ediyor. Ailemiz zaten oldukça genişledi – çocuklar, torunlar, büyük torunlar vs. Torunlarım ve büyük torunlarım benim için çok değerli. Çocuklarını yetiştirmelerinde onlara çok yardımcı oldum. Uzun ömrümü, çalışmaya ve devamlı hareket halinde olduğuma borçluyum. Bir zamanlar otomobil yoktu – İglika köyünden kendi köyüm Çernoglavtsi’ye ve Fatme ablamın yaşadığı Kamenyak köyüne yaya yürürdük. Yıllar önce kendisi vefat etti, şimdi oğlu Sebaydin Ahmedov beni sık sık ziyaret ediyor”

Şumen ili Hitrino Belediyesine bağlı Iglika köyünden çocuklarının, torunlarının ve akrabalarının katıldığı 102. doğum günü kutlamasında gösterilen ilgiden dolayı son derece heyecanlı olan Ayşe nine, “Herşey için çok teşekkür ederim. Herkese hayırlı günler, barış ve bereket diliyorum” dedi.

Yazı: Salim Salih, Şumen / Çeviri: Şevkiye Çakı / BNR

Reklamlar