Başbakan Plamen Oreşarski, hükümetin 100. günü vesilesiyle parlamentoda yaptığı konuşmada “100 günde 100 önlem” raporunu tanıttı. Farklı kurumlardan yaklaşık 200 öneri geldiğini, fakat bunları eleyerek 100’e indirdirdiklerini belirten Oreşarski, şu ana kadar iktidarın yönetimini, “korkuların atlatılmasına” neden olduğunu kaydetti. 2013-bulgaristan-hukumetiDaha sonra hükümetin yönetim programını da tanıtan Başbakan, odağın tekellerle mücadeleye yöneleceğini kaydetti. Öte yandan yeni önlemler sunan hükümet, bürokraside zorlukları azaltarak bazı hizmetler için öngörülen ücretlerin düşürülmesini talep ediyor. Gelecek birkaç ay içinde önlemlerin etkisini göstereceğine ve iş projelerinde olumlu yansımalar görüleceğine değinen Oreşarski, yabancı yatırımcıların ilgisinin geri döneceğini savundu. 88 önlem arasında öğrencilerin diplomalarının yabancı dilde de basılması bulunuyor.

Böylece başka ülkede eğitimini devam etmek veya çalışmak isteyenler, diplomanın apostili için ücret ödemek zorunda kalmayacak. İkinci el otomobil alış verişinde sözleşmelerin noterde tasdik edilmesi zorunluluğunun kaldırılması da öngörülüyor. Otomobilin satışı için ‘KAT’a gidilerek iki tarafın imzası alınması yeterli olacak.

Fiziksel engelli kişiler için ‘Vinetka’ stikeri alma prosedürü de kolaylaştırılacak. Bu önlemden yaklaşık 150 bin kişinin faydalanması bekleniyor. İnşaat ile ilgili 40’a yakın yenilik ikinci önlem paketi dışında kaldı, fakat bunun da hafta içinde görüşülmesi bekleniyor. Önlemlerin, tarım üreticileri için de birçok kolaylıklar sağlaması bekleniyor.
Parlamento ayrıca ulusal öncelikler ve görevler hakkında deklarasyon kabul etti. Deklarasyondaki ilk görev olarak iş sektörü ile siyaset arasındaki bağların ve yakınlıkların koparılması yer alıyor.
Başbakan Yardımcısı Daniela Bobeva,  bakanlıklardan 81, valiliklerden de 160 öneri geldiğini ifade etti. Kabul edilen önlemlerin etkisini de açıklayan Bobeva, 13 rejimin iptali; 14 rejmin vadelerinin azaltılması; 9 rejimin ücretlerinin düşürülmesi; 34 rejimin dökümanlarının azalması; 5 kanalda ulaşım kolaylığı ve 14 rejimde prosedür kolaylığınin sağlanacağı teminatı verdi.
Bobeva, “Meclisi ilgilendiren konularda önlemler, paket olarak oylamaya sunulacak. Bakanlar Kurulu ve bakanları ilgilendiren meseleler ise hemen icraata dökülecek. Her bir önlem en az 3 argümanla sunulmuştur. İlk olarak önlemler gerçekten ihtiyaç olup olmadığıdır. İkinci olarak benzer uygulamaların Avrupa Birliği içinde olup olmaması, üçüncü kriter de önlemin etkisinin vatandaşlara olumsuz yansıyıp yansımaması ile ilgilidir” ifadelerine yer verdi.
Ulaştırma Bakanlığı dahilindeki tüm hizmet karşılığı ücretler de ucuzlayacak. Buna bağlı olarak müzeler, milli kütüphane ve  Taşınmaz Kültür Eserleri Ulusal Enstitüsü’ndeki ücretler de değişiklikten etkilenecek.
Başbakan Yardımcısı, dış ülkelerde Bulgaristanlı üniversite öğrencileri için uzaktan staj imkanı sunulmasının da gündemde olduğunu aktardı. Bakanlıklarda bu yıl bine yakın öğrencinin staj yaptığını açıklayan Bobeva, staj için sanal yolla müracaat edilebileceğini, hatta staj için söyleşilerin ve stajın bile internet üzerinden yapılacağını duyurdu.

 

Otlaklar, hayvan besicilerine öncelikli verilecek

Tarım Bakanı Dimitır Grekov, köy yerlerinde bulunan otlakların hayvanı olan kişilere öncelikli verilmesi konusunda parlamentoya tasarı sunulacağını kaydetti. Önlem paketi tanıtımı sonrası basın toplantısında konuşan Grekov, kabinenin şu ana kadar terk edilen alanları canlandırma üzerinde çalışacağını kaydetti. Temel amacın hayvan besicilerinin idari ağırlıklardan kurtulmaları ve faaliyetlerini kolaylaştırılması olduğunu söyledi aktardı.
Besiciler Kanunu tasarısını tanıtan Bakan, besicilerin Ticaret Sicilin’den güncel mahkeme kaydı sunma zorunluğunun kaldırılacağını söyledi.
Otlakların kullanılmasının kolaylaştırılması yönünde çalışıldığını belirten Grekov, veteriner ve besiciler arasında irtibatı kolaylaştıracak yönetmelik hazırlandığını ifade etti.

 

Gensoru önergesi sunuldu

Başbakanın konuşmasından önce muhalefet GERB partisi, meclise gensoru önergesi sundu. GERB, önergenin yatırım politikası konusunda olduğunu, şu ana kadar bunun için açılan Yatırım Tasarımı Bakanlığı’nın sorumlu olduğu alanda vizyonu olmadığını açıkladı. Önergede, inşaat sektörünün ve yerleşim yerlerindeki imar alanında somut adımlar atılmadığı, kendini ispat eden uzmanların ise işten kovulduğu iddia ediliyor.

 

Beynur Süleyman – Zaman BG

Reklamlar