Karar sonrası basın mensuplarının karşısına geçen FED Başkanı Ben Bernanke gelen verilerin, tahvil alım programını azaltmayı desteklemediğini söyledi. Ekonomideki yavaşlama dolayısıyla büyüme ile ilgili endişelerinin devam ettiğine dikkat çeken Bernanke, işsizliğin hâlâ kabul edilebilir seviyenin üzerinde olduğunu ifade etti. paraFED Başkanı, gelişmekte olan ülkeleri de yakından takip ettiklerini hatırlattı. Haziran ayında kameraların karşısına geçen FED Başkanı Ben Bernanke, ekonomik gelişmelerin bekledikleri şekilde gerçekleşmesi halinde yıl sonuna doğru tahvil alımlarının azaltılabileceğini söylemişti. Piyasalar, bu açıklamalara sert tepki verdikten sonra, eylülde yapılacak açıklamaları heyecanla bekliyordu. Kararı değerlendiren Commonwealth Foreign Exchange ekonomisti Ömer Esiner, açıklamanın kendileri için sürpriz olduğunu, bu durumun gelişmekte olan ekonomileri olumlu bir şekilde etkileyeceğini söyledi.  JP Morgan ekonomisti Mehmet Özhabeş ise FED’in mortgage faiz oranlarının konut marketine zarar verip vermediğinden emin olmak için tahvil alımlarını azaltmadığını söyledi.

Altın uçuşa geçti

Piyasalarda ‘sürpriz’ olarak yorumlanan bu gelişme sonrası dolar düşüşe geçti ve 1,97 TL’lerden 1,95’lere kadar geriledi. Altın ise kararla uçtu. 8 Ağustos’tan bu yana en düşük seviye olan 1291 dolara kadar düşen altın, karardan hemen sonra hızla yükselerek 1347 dolara çıktı. Şimdilerde 1360 dolar seviyesinden alıcı buluyor. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Fed’in kararı sonrası yüzde 9’un altına indi. Karar öncesi faiz yüzde 9,39’dan işlem görüyordu. Uzmanlar, TL cinsi varlıklarda da bugün bir ralli görülmesini bekliyor. Saxo Menkul Değerler tarafından yapılan bir analiz Fed’in kararını başka bir açıdan şöyle ele alıyor, “Bu durum gelişmekte olan ülkelerde sermaye kaçışını yavaşlatıp hatta belkide tersine çevirerek Türkiye gibi yüksek cari açığı olan ülkelere gerekli can suyunu verebilir. Fakat TL’nin değer kazanması ve faizlerlerin düşmesi Türkiye’nin  cari açığını düzeltmek için atması gereken gerekli hamleleri geciktirebilir ve dış borçların daha fazla artmasına sebebiyet verebilir. Her ne kadar olasılığı düşükse de TL’de görülen ralli sürüp kalıcı olursa kar nedeniyle artan rekabetçilik de zarar görebilir. Fed Aralık’ta daralmaya giderse Türkiye üzerindeki baskılar yeniden artabilir. Fakat bu sefer bilançolar daha hazırlıksız yakalanabilir”.

Lambrev: Marmaray’ın açılmasıyla gelir artışı bekliyoruz

Demiryolu Altyapısı Devlet Şirketi Müdürü Milço Lambrev, Plovdiv ve Burgas arasındaki demiryolu proje çalışmalarının devam ettiğini, bazı yerlerde gecikmeler olduğunu söyledi. Moneybg’ye konuşan Lambrev, Plovdiv ve Türk sınırı arasındaki demiryolu için çalışmaların hızla devam etiğini belirtti.
Avrupa fonlarının kullanılma oranının yüzde 40’a yaklaştığını ifade eden Lambrev, 2015 yılı ortalarına kadar üzerinde çalışılan tüm projelerin tamamlanacağı teminatını verdi.
Yakında Boğaz’ın altından açılacak Marmaray Projesi ile tünel sayesinde Asya ve Avrupa’dan gelen yüklerin artacağını belirten müdür, buna Bulgaristan’ın hazırlıklı olması gerektiğini açıkladı.
Asya ve Avrupa kıtasını denizin altından birleştirecek  ve dünyanın 6. Büyük tünelin Avrupa ile Asya arasında en yakın ve en hızlı ulaşım koridoru olacağını ifade eden Lambrev, “Boğaz’dan çekilen yük trenlerinin Bulgaristan’dan geçmesini ümit ediyoruz. Bu yüzden Türk sınırı-Svilengrad-Plovdiv-Sofya-Dragoman demiryolunun inşasında hızlı davranıyoruz. Bu şekilde biz tranzit ücretlerinden gelir sağlayacağız.“ diye bahsetti.
Tranzit ücretlerinden yaklaşık yüzde 15 daha fazla gelir sağlayacakları tahminini yapan Lambrev, taşıma şirketlerinin bir dönem kendilerine en uygun ulaşımı seçmek için zamana ihtiyaç duyacaklarını belirtti.
Zaman BG

Reklamlar