İbrahim SOYTÜRK
Tarih: 8 Nisan 2021                                    

 Bulgaristan’da 4 Nisan parlamenter seçimlerinden hükümet çıkmadı.

Olanları en kısa bir şekilde ifade ettiğimizde, Bulgaristan’ın politik olarak İtalya ve Ukrayna’ya çok benzediğini belirtebiliriz.

İtalya’da “Beş Yıldız” partisinde ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin seçim başarılarında emsallerini aktüeldir.

İtalya’da Avrupa Birliğine, bunalımlara, pahalığa, enflasyona vs karşıçıkan protestoların mutlak lideri Grillo ve genç popülist lider Luigi Di Maio son seçimleri % 74 başarıyla kazandılar, hükümet kurdular ve sorunları çözecek formül bulamayınca, 2 senede aldıkları destek oranı % 24’e düşüverdi ve şimdi bacakları sallanıyor. 

Zelenski de halkı güldüren, sevilen bir komik, popülist bir siyaset adamı, seçimleri kazandı ama ne Kırım Yarımadasını ne de Rusya işgalinde bulunan Dombas ve Lugansk bölgelerini geri alabildi.

Bu örnekler ve son 4 günde Bulgaristan’da meydana gelen yeni gelişmeler 4 Nisan 2021 seçimlerini, ikinci parti olan,  51 milletvekili çıkaran,  “Var,  Böyle Bir Halk” partisinin ve daha tam bir ifadeyle bu partinin kurucu başkanı Svetoslav Trifonov kazandı. Daha da kesin bir ifadeyle Bulgaristan parlamento seçimlerini T E L E V İ  Z Y O N kazandı. Trifonov, 20 yıldan beri “Slavi Trifonov’un Şovusu” TV eğlence, eleştiri ve müzik programının sunucusu, bir halk müzisyeni, sanatçı ve aydındır. 350 yurtseverlik damarlı şarkı bilir. Yüreklendirici bir tonla söylediği gerçektir. Kendi kuşağı tarafından çok sevildiği, kurduğu ve yönettiği “Ku Ku Bend” sanat grubuyla büyük sayıda stadyum ve meydan konseri verdiği, pek çok öğrenciye burs sağladığı, yetenekli gençlere, milli kimliklerini sorgulamadan ilerleme yolu açtığı vs iyi bilinir ve halk tarafından takdir ediliyor.

2021 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte yapılan halk oylamasında, siyasi sistemin değiştirilmesi, orantılı seçim sisteminden çoğulcu sisteme geçilmesi, seçimde % 1’in üzerinde oy alan siyasi parti ve hareketlere oy başı her yıl 11 leva değil, 1 leva ödenmesi ve seçimlerin zorunlu olması gibi isteklere 3 400 000 (üç milyon dört yüz bin) oy almıştı. İsteklerinin meclisin onayına gerek görülmeden yasallaşmasına yalnızca 500 oy yetmemişti. O tarihten beri siyasi mücadeleye soyundu. 2020’de “Var, Böyle Bir Halk!” partisini kurdu ve oyların % 17’den fazlasını alarak 2. Parti oldu. Bu nedenle seçimi kazanan parti “Var, Böyle Bir Halk!” diyoruz.

Seçmenden en fazla oy alan ve 75 milletvekili çıkaran, GERB partisi  aslında 400 bin oy ve 20 milletvekili kaybetmiş, mecliste yalnız kalmıi izole olmuş ve ortaklık kuracak kimse kalmamıştır.

Bir de şu var, kendi dilimizle anlatırsam, bu seçimde yalnız Başbakan Borisov hükümetinin koltuk değnekleri kırılmakla kalmadı, var olan politik sistemin ikici ayağı olan BSP partisinin de bacağı kırıldı ve 200 bin oy ve tam 37 milletvekili kaybedince, tüm  hayalleri yüzüstü düştü. GERB hezimetini şöyle açıklayabilirim:

  • GERB – Avrupalı Bulgaristan Vatandaşları 2009’dan beri iktidardaydı. Lideri Boyko Borisov da başbakandı. 95 milletvekili ile hükümet kuramayınca 2017’de milliyetçi, faşizan VMRO-BND partisi ve lideri Kr. Karakaçanov’u; yine aşırı milliyetçi ve faşist V. Simyonov’un yönettiği NDSB cephesini ve aşırı sol ve azınlık düşmanı ATAKA partisini hükümete koltuk değneği yapmıştı. Bu 3 milliyetçi parti % 4 oy alamayınca meclis dışı, GERB partisi de yalnız kaldı.
  • BSP – Bulgaristan Sosyalist Partisi yönetimi seçim yenilgisini kaldıramadı ve istifa etti.
  • Seçimden 3 gün sonra GERB lideri Boyko Borisov da milletvekilliğinden istifa etti, hükümet kurma teklifini kabul etmeyeceğini ilan etti ve kendisini sorumlu kabul etmediğini duyurdu.
  • Yeni durumda, Bulgaristan, seçim sonuçlarına ve “Var, Böyle Bir Halk!” partisinin 2. Parti olarak, hükümet kurma teklifine henüz “hayır” demiş olmamasına rağmen, Slavi Trifonov’un seçimi değerlendirmeyişi, zaten ağır hastalıklı olduğu bilinirken bir de “Covid-19” virüsüne yakalanması, Bulgaristan Cumhuriyetinin POLİTİK LİDERSİZ olduğuna kanıtlar sunuyor.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in GERB lideri B. Borisov’un hükümet kurma teklifini kabul etmeyeceğini açıkladıktan sonra ve parti sözcüsü Toma Bikov’un parti yönetiminden başka birinin de başbakan görevini üslenip hükümet kurmayı denemeyeceğinii açıklamasından sonra,  Bulgaristan’ın politik bunalım bataklığının ortasında kaldığını görmeyen kalmadı.

2020 yılında “Başbakan Borisov İstifa!” ve “Hükümet İstifa!” sloganlarıyla 6 ay süren gösterilerin birikiminden doğan  “Ayağa Kalk Bulgaristan!” ve “Dazlaklar Hükümetten Çıkın!” koalisyonu da 14 milletvekili ile daha meclis kapısından girmeden ödevlerini ve hedefini gerçekleştirdi gibi duruyor. Çünkü GERB’in istifasını istiyorlardı ve oldu. “Ayağa Kalk Bulgaristan!” ve “Dazlaklar Hükümetten Çıkın!” ittifakı istenen olunca parçalandı ve hatta eş başkanlardan biri olan av. Hacıgenov koalisyondan ihraç edildi.

Hükümet kurma “formülünü bulamadım” itirafında bulunan Borisov 11 Mayısta GERB yönetimini video konferansa çağırdı.

Yeni hükümet kurulacak ama anlaşılan formülü bulunamıyor.

Görüldüğü üzere bu kadar derin bir bunalım içinde bu çok zor bir iş. Bir de telaş artıyor. Hükümet ve devlet memurları çalışmaz olmuşlar. Şöyle bir olay var. Eğer Bulgaristan hükümeti Haziran 2021 ortalarına kadar Covid-19 ve ekonomik bunalımdan çıkmak için çok gerekli evrakları, öneri, rapor ve programları derli toplu Brüksel’e götürüp AB komisyon ve makamlarına sunmazsa bak sen olacak olana!  2021-2027 yılları ara dönemini kapsayan ve sabırsızlıkla beklenen yardım programı – 60 milyar leva – ödenmeyecek. Dananın kuyruğu tam o zaman tamamen kopacaktır.

Olayları izliyoruz. Küçük bir ülkenin büyük dertlerinin içinde kaldık.

Siz de bizi izleyiniz. Bunalım, bunalım diyorduk, al sana tam kilitlenme… Borisov, emeklilere verilen “50 leva” için de UNUTUN! Demiş.

Paylaşınız,
Devam edecek.
Teşekkürler.

Reklamlar