Bulgaristan’da geçtiğimiz ay göreve gelen, Sosyalist Parti öncülüğündeki teknokrat hükümet, bir önceki hükümetin tavrından geri adım attı. Bir önceki merkez sağ hükümet, Burgaz’da bir otobüse düzenlenen ve beş İsrailli turist ve otobüs şoförünün ölümüne yol açan saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutmuştu.

bulgaristan-disisleri-bakanligiBulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, ‘[AB] kararının yalnızca Burgaz’daki bombalı saldırıya bağlanmaması gerekir çünkü elimizdeki kanıtların kesin olduğu görüşünde değilim. [Olayda Hizbullah parmağının bulunmasının] olasılık dahilinde olduğuna dair belirtiler var, ancak AB için önemli sonuçları olacak kararları dolaylı bilgilere dayandıramayız’ dedi.

Vigenin, ‘Eğer diğer vakalardan ciddi kanıtlar elde edersek, böyle bir karar vermekten geri durmayacağız’ şeklinde konuştu. Bulgar Bakan, soruşturmayı sürdürdüklerini ve diğer AB ülkelerini haberdar etmeye devam edeceklerini belirtti.

Hizbullah’ın terör listesine eklenmesine yönelik İngiltere’nin bulunduğu girişime karşı bazı AB ülkeleri, bu girişimin Ortadoğu’da istikrarı daha da bozacağı yönündeki endişelerini dile getirdi.

Reuters’ın aktardığına göre bazı diplomatlar AB’nin, Hizbullah’ın da koalisyonun bir parçası olduğu Lübnan ile ilişkilerinde sorun çıkacağından, Suriye’deki iç savaşın yayılması riskiyle karşı karşıya olan ülkede durumu daha da zorlaştıracağından endişeli.

AB şu ana kadar Hizbullah’ın terör örgütü listesine alınmasına yönelik olarak İsrail ve ABD’den gelen baskıya direniyordu. Hizbullah, Burgaz’daki saldırıyla ilgileri olduğu iddiasını yalanlamıştı.

Geçtiğimiz Şubat ayında bir önceki hükümet, Burgaz’daki saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutmuş ve örgüte karşı daha sert bir tavır alınmasını istemişti.

O dönem muhalefette bulunan Sosyalistler, hükümeti aceleci davranmakla ve ülkeyi gelecekteki olası terör saldırılarına açık hale getirmekle suçlamıştı.

Boyko Borisov başbakanlığındaki merkez sağ GERB hükümeti, ülke geneline yayılan yoksulluk ve yolsuzluk protestoları üzerine Şubat ayında istifa etmişti.

Reklamlar