HAYVANLARI KORUMA KANUNU TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

Değerli dostlar,

Hayvanların mal değil can olarak değerlendirilmesi, kedi ve köpeklerin pet-shoplarda satılamaması, yerel yönetimlere hayvan bakımevlerine ilişkin sorumluluk yüklenmesi ve hayvanlara karşı işlenen suçlarda hapis cezası verilebilmesi gibi önemli düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • Sahipsiz hayvanlar bakımından yerel yönetimlerce yapılacak tedavi, parazit mücadelesi, aşılama, kısırlaştırma ve dijital kimliklendirme yöntemleriyle işaretleme işlemleri, “rehabilitasyon” olarak tanımlanmaktadır.
  • Sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrolsüz artışının önlenmesi maksadıyla kedi ve köpek sahiplerine hayvanlarını en geç 31/12/2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleri ile kayıt altına aldırma zorunluluğu getirilmektedir. Ayrıca, ev hayvanını terk etmek fiili kabahat olarak düzenlenerek idari para cezasına (hayvan başına 2.000 TL) hükmedilmesi öngörülmektedir.
  • Mevcut Kanunda yer alan ev hayvanlarının haczedilmesine ilişkin yasak hükmünde değişiklik yapılarak, sadece ev ve bahçe içerisinde bulunanların değil ticari amaç güdülmeksizin bakılan bütün ev hayvanlarının (sahiplerinin borçlarından dolayı) haczedilmesi yasaklanmaktadır.
  • Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75.000’i aşan belediyelere 31/12/2022, diğer belediyelere(25.000-75.000) ise 31/12/2024 tarihine kadar hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirilmektedir. Belediyelere, bu madde yürürlüğe girdikten sonra 3 yıl süreyle hayvan bakımevi kurmak ve rehabilitasyon çalışmaları yapmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinden kaynak ayırma zorunluğu getirilmektedir (Büyükşehir Belediyelerinde % 0,3, diğer belediyelerde % 0,5).
  • Nüfusu 25.000’in altında olup hayvan bakımevi kurma zorunluluğu bulunmayan belediyelere, sorumluluk alanındaki sahipsiz hayvanları en yakın belediyeye götürerek rehabilite ettirme zorunluluğu getirilmektedir.
  • Belediyelere, rehabilite edilmemiş sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın veri tabanına kaydedilmesi yükümlülüğü getirilmektedir.
  • Ev hayvanı satış yerlerinde (pet-shop) satışa arz edilen kedi ve köpeklerin bulundukları ortamın hayvan sağlığı ve etolojisi bakımından uygun olmaması sebebiyle, ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpek bulundurulması yasaklanmaktadır. Ancak, ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpeklere ilişkin katalog ve benzeri görsel bilgiler aracılığıyla söz konusu hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilen üretim yerlerinden teslim alınabilecektir (Mevcut hayvanların satışının yapılabilmesi için 1 yıl süre verilmektedir).
  • Hayvanların kullanıldığı kara ve su sirkleri ile yunus parklarının kurulması yasaklanmaktadır. Mevcut işletmeler için, her ne suretle olursa olsun kapasite artırımı yapılması ya da eksilen hayvanların yerine yenilerinin getirilmesi yasaklanmaktadır. Yasaklara aykırılık ise idari para cezası yaptırımına (hayvan başına 25.000 TL) bağlanmaktadır. Ayrıca, mevcut işletmeler nihai olarak 10 yıl sonra tasfiye olacaktır. Tasfiye sonucunda Bakanlıkça gerekli tedbirler alınacaktır.
  • Kanuna eklenen geçici maddeyle tehlikeli türler Bakanlıkça belirlenene kadar, tehlikeli olduğu kabul edilen dört köpek türü (Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasilerio) ve melezlerine ilişkin düzenleme yapılmakta ve söz konusu hayvanların sahiplerinin mağdur edilmemesi maksadıyla bu hayvanlarını hayvan bakımevlerine teslim edebilmeleri veya 6 aylık süre içerisinde kısırlaştırmak ve kayıt altına almak suretiyle bakabilmeleri yönünde düzenleme yapılmaktadır. 6 aylık süre beklenmeksizin maddenin yürürlüğe girmesi ile bu hayvanların ağızlıksız ve tasmasız sokağa çıkarılması, çocuk oyun alanları ve parklarına girmesi yasaklanmış olup, aksi takdirde idari para cezası (11.000 TL) uygulanacağı hükme bağlanmaktadır. Ayrıca, bu hayvanların sokağa terk edilmesi yasaklanarak ihlali halinde 30.000 TL idari para cezası uygulanması öngörülmektedir.
  • Caydırıcılığı sağlamak amacıyla, mevcut Kanunda kabahat olarak düzenlenen bazı fiiller (Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanları öldürmek, bir hayvan neslini yok etmek, ev hayvanı veya evcil hayvanları kasten öldürmek, hayvanlara işkence etmek, zalimce muamelede bulunmak, hayvanları dövüştürmek, hayvanlara cinsel saldırıda bulunmak veya tecavüz etmek suç haline getirilmekte ve diğer kabahat fiilleri bakımından mevcut idari para cezalarının miktarları arttırılmaktadır.
  • Tarım ve Orman Bakanlığınca, hayvanat bahçelerinin yanı sıra hayvanların etolojine ve habitatına uygun, serbest dolaşımlarına imkan sağlayan “Doğal Yaşam Parkları” ile ilgili düzenleme yapılması öngörülmektedir. Doğal yaşam parklarında aslan, kedi, ayı, zürafa gibi hayvanlar bulunabilecektir.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss276.pdf

Güncel haber, açıklama ve paylaşımlarımız için sosyal medya hesaplarımıza ve İOS-Android Bülent Turan uygulamamıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Twitter: https://twitter.com/turanbulent

Facebook: https://www.facebook.com/trnblnt

Instagram: https://www.instagram.com/avbturan/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCL6Ha5NGdY36j6O19Do4UzA

Bülent Turan Mobil Uygulama;

İOS: https://apps.apple.com/tr/app/bulent-turan/id1438759180?l=tr

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.kaysajans.bturan

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

 

 

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar