200 kadar Bulgar genci, Alman hükümetinin “Hayatımın işi”(The job of my life) programı kapsamında meslek eğitimi almak üzere Almanya’ya gidecek. “Hayatımın işi” programı, Federal Çalışma Ajansı ve Bulgaristan dahil AB üyesi birkaç ülkenin istihdam daireleri tarafından ortaklık içinde uygulanmaktadır.

İstihdam Ajansı uzmanı Brayko Geşanov, programı anlatırken şunları belirtti:

“Program, bazı alanlarda büyük uzman kıtlığı yaşanan Almanya’nın ihtiyaçlarına yönelik olmaktadır. Orada sadece inşaat alanında değil, turizm ve fen alanlarında da işçiler aranmaktadır. Lise tahsilini tamamlayan, fakat hala master derecesi bulunmayan gençler aranıyor. Amaç, bu gençlere maddi desteğin sağlanması ve onların hem Bulgaristan’da hem de Almanya’da kaldıkları sürece Alman dilini öğrenmeleridir. ”

Eşi benzeri bulunmayan bu program birkaç yıldır uygulanmaktadır. Programa yoğun talep vardır. Bu yılda program kapsamına alınacak uzman sayısı neredeyse dolu, fakat talip olanalar önümüzdeki yıl için müracaat edebiliyor. Halihazırda yol inşaatı ve betonarme inşaatı olmak üzere inşaat alanında 30 kadar boş yer var.

Bulgaristan’da Almanca kursu ile başlayan eğitim, bunu müteakip Almanya’da devam ediyor. Katılımcıların tüm harçları programca karşılanıyor ve onlar eğitim süresince ücret alıyorlar.

“Bu eğitimi tamamlayanlar, iş teklifi alacak. Gayet uzun olan, 3 yıl devam eden bu eğitimin önemli bir bölümünü belirli şirkette yapılan pratik oluşturuyor. Dolayısıyla işveren, bu elemanları şirkette tutmaya çalışıyor” diyor İstihdam Ajansının uzmanı Geşanov ve Almanya’da büyük talep olan ihtisas alanları söz konusu olduğu için işini değiştirmek isteyenlerin hiç mi hiç zorlanmayacaklarını da ekliyor.

Reklamlar