Bulgaristan’dan İT sektörğnde uzman firmalar artık dünya teknoloji sektöründe de kendini kanıtlıyor. Yurtdışında seçkin müşterilere hizmet sunan Bulgar bilişim firmaları çoğalıyor. “Ontotext” şirketi otomatik metin analizi üzerinde işlem yapıyor. Bir süre önce İngiliz The FinancialTimes gazetesine ek hizmet programı vermeye başladı. Bulgar firmasının bir inovasyon buluşuyla, web sitenin kullanıcılarının ilgisine göre metin ve sayfalar önermeye yönelik bir program hazırlandı.

“Ontotext” İngiltere’de de birkaç büyük projede yer aldı. BBC’nin spor sitesinde bazı düzenlemeler yaptı, FIFA World Cup2010 ve Olympics2012’de sitelerin hizmetinde bu programı sundu.

Şirketin İT uzmanlarından olan Borislav Popov, medya pazarının metinlerin otomatik derlemesiyle ilgili teknolojinin en yoğun kullanıcısı olduğunu söyledi. Okurlara ve sayfa kullanıcılarına ilgilerine göre, tematik olarak sayfalar ve metinler sunuluyor ve haberleri okuyanların profiline göre sıralanıyor. Teknoloji ucuz bir yapıt değil. Borislav Popov anlatıyor:

“Şimdilik bu hizmetler çok pahalı. İngiltere ve ABD’deki müşterilerimiz böyle bir projeye bir ile 10 milyon arası yerel dövizle para ayırıyor. Bu yıl işimiz fiyatları indirmek üzerinde odaklanacak. Bunun için ürünler sunacağız, müşteriye göre belirlenmiş hazır modellerin yerine, seri ürünlere geçeceğiz”.

“Ontotext” teknolojisi basın dünyası dışında eğitim, elektronik ihtisas, eczacılık ve sağlık sektöründe de uygulanabilir.

Eğitim dalında şirket yurtdışında büyük yayım evleriyle çalışıyor, ABD’den bazı yenilikçi eğitim kurumlarıyla işbirliği içinde. Farklı zorluk derecesinde dersler sunan platform, öğrencinin şimdiye kadar görevlerinde ve ödevlerinde başarı oranına göre dersleri belirliyor. Öğrencilere başedemeyeceği ödevler ve testler yerinde, daha kolay derslerden başlayarak, aşamalı olarak daha zorlarına geçmek hedefleniyor. Sonuçta her bir öğrencinin gereken bilgiyi aşamalı olarak alması amaçlanıyor.

Elektronik sistem orta okul eğitimini destekliyor, ana görev de şimdiye kadar olduğu gibi, öğretmenlere düşüyor. Bulgaristan’da elektronik eğitimden çok bahsediliyor, ancak bu merkezi bir şekildei toplu oalrak gerçekleşmiyor. Burada zincirin halkası nerede kopuyor? Borislav Popov açısından asıl sorun parasızlık değil, asıl noksan irade eksikliğinden kaynaklanıyor:

“Bulgar kurumlarıyla benzeri projeleri hayata geçirmeye başlarsek, nasıl bir bağlantı ve nasıl ilişkiler gerekecek bilemiyorum. Bu adaletsizlik ve düzensizlik Bulgar eğitimini iş imkanı ve bilişim sektörü dalı olarak ilgisiz kılıyor. Eğitim için bir sanal elektronik kapsamın oluşması için fazla bütçe gerekemez. Böyle bir süreçte, yazılım ve döşeme altyapısı pahalı değil, ancak projeyi içerik pahalılaştırır.

Bazı yerli basım evleri değişiklik kaydetmese de, internet ve yeni teknolojiler gün geçtikçe onları iş modeli ve işlevini sınava koyuyor.

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar