Kırcaali ili, Kirkovo Belediyesi’nin Samodiva köyünden Hatice Rasim’in ailesi yıllardır “Krumovgrad-90” cinsi tütün yetiştiriyor. “Eskiden tonlarca kuru tütün satıyorduk, bir ara vazgeçtik, ama başka kaynağımız olmadığı için tekrar tütüne döndük. Bu yıl koronavirüs krizinden dolayı diktiğimiz tütünleri ikiye katladık. Bizim dışımızda köyde bir aile daha tütün yetiştiriyor” diye anlatıyor Hatice hanım.

Eşi İlyaz ile birlikte bir de inek bakıyorlar ve böylece geçimini sağlıyorlar.

Tüm zorluklara ve krize rağmen, 30-40 nahelik Samodiva köyünü çok sevdiğini, komşularıyla çok iyi anlaştığını, her zaman onlara güvenebileceklerini anlatan tütüncü Hatice, haline bugüne şükretmeden geçemiyor.

Dünyayı kasıp savuran koronavirüs hastalığının geçmesini ve önlemlerin bir an önce kaldırılmasını dilerken bunun bir nedenenin daha olduğunu da bizlerle paylaşıyor: “Oğlum, 5 yıldır Belçika’da çalışıyor, kendisi fayans ustası. O orada, eşi ve çocukları burada. Hastalık bir an once geçsin ki, o da geri dönsün, yolunu gözlüyorum” diyor.

Tütün dikme işlerinde Momçilgrad şehrinde yaşayan, fakat çalıştığı dikiş atölyesinden krizden dolayı işten çıkarılan kızı Cemine ve 6 yaşındaki torunu İlker yardım ediyor.

Geleceğe umutla bakıyor Hatice Rasım ve 36 yıllık eşi İlyaz bey.

Röportajın tamamını ekteki linkten dinleyebilirsiniz.

Sunucu ve Yazan: Şevkiye Çakır

BNR

Reklamlar