Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan Beşeri Tıbbi Ürünler Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısına göre sağlık kurumlarının yönetimi, sağlanan sağlık hizmetleri için Ulusal Sağlık Sigorta Kasası (NZOK) bütçesi ile ödenmesi garanti altına alınanın dışında hastalardan ek ödeme talep etme veya kabul etme hakkına sahip olmayacaktır.

Sağlık sigortasına sahip kişilerin, kötücül hastalıkların tedavisi, hayati tehlike oluşturan kanamaların durdurulması ve acil durum operasyonlarının yanı sıra Ulusal Çerçeve Sözleşmesi’nde belirtilen hastanede minimum yatma süresinden fazla tedavi yapılması gerektiği durumlarda ücret ödemeleri kesinlikle yasaklanmaktadır.

Tasarıda sadece hastanın girişimi ve açık rızası ile ek ücretler alınmasına izin verilen durumlar belirtilmiştir. NZOK bütçesinde öngörülen ödeneği aşması durumunda tedavi çerçevesinde hastane tarafından sağlananlar dışındaki özel tıbbi amaçlara yönelik tıbbi bir ürün, tıbbi cihaz veya diyet yiyecekleriyle tıbbi sağlık yardımı sağlanması için ek ücret ödenebilir. Ek ücret ödenebilecek faaliyetler ve ücret ödeme işlem süreci, Sağlık Bakanı’nın imzalayacağı bir yönetmelik ile belirlenecektir. Hastalar, arzu ettikleri takdirde hastanede yaşam koşullarını iyileştirme, sağlanan sağlık ve genel bakım hizmetleri dışında hastanede kalmalarıyla ilgili ek hizmetler alma ve doktor veya tıbbi uzmanlardan oluşan bir ekip seçme hakkına sahip olacaktır.

Kanun tasarısının genel gerekçe bölümünde bu şekilde genel sağlık sigortası kapsamında aldıkları tıbbi bakım hizmetleri ve bir ücret karşılığında aldıkları ilgili yan hizmetler için hastaların uzun yıllardır ödediği düzenlenmemiş ücretler sorununu çözmeye yardımcı olunacağı belirtilmektedir.

Kanun tasarısı, 18 Eylül’e kadar kamuoyunda tartışmaya açıktır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar