Bugün Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Kırcaali’deki işveren örgütleri temsilcileriyle görüştü. Görüşmenin amacı iki yönlü süreç olan belediye ile şirketlerin birbirine yükümlülüklerinin kapatılması ve ortaklığın sürmesi için çözüm bulunulması olduğu açıklandı. kircaali-belediyesi-bask-hasan-azis-isveren-orgutleri-temsilcileriyle
Başkan, Belediye’nin daima yerel iş dünyasını tüm açılardan desteklediğini ve bunu yapmaya devam edeceğini kaydetti. Sayın Azis, Belediye politikasının önceliği her zaman iyi koordinasyon ve iş dünyasıyla diyalog olduğunu vurgulayarak girişimcilere yönelik dürüst ilişkilerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.
Başkan, Belediye İş Adamları Konseyi kurulup branş temsilcilerinin fikir ve önerilerini paylaşmaları için seslendi. Hasan Azis, Belediye ile iş dünyasının birbirine yardımcı olması gerektiğini düşünüyor.

Başkan Azis, “Bizim için önemli olan iki tarafın da dinlenmesi, görüşlerin belirtilmesi iki yönlü süreç olan borçluluğa çözüm bulunarak azaltılması” diye belirtti. Sayın Azis, Kırcaali Belediyesi’nin şu anda çeşitli şirket ve dağıtım şirketlerine toplam 12 857 000 leva borcu olduğunu hatırlattı. Onlardan 6,5 milyonun sermaye giderleri olup, kalan borcun ise çöp toplama, gıda ürünleri tedariki, yeşillendirme gibi faaliyetler için olduğu belli oldu. Devlet birimlerine olan 48 000 leva borcun öğrencilerin taşınmasıyla ilgili olduğu ortaya çıktı.
Bununla birlikte vatandaş, tüzel kişi ve devlet birimlerinin de Belediye’nin yaptığı 5 milyon leva miktarında giderleri ödemedikleri vurgulandı.

Belediye’nin geçen yıla kıyasla gelirlerden elde edilen finansmanların 700 000 leva arttıkları belirtildi.
Başkan, “Gelecek aylarda bu 5 milyon levalık borcu toplama mekanizmasını bulabilirsek daha aynısı gün Belediye giren kaynakları iş dünyasına aktaracak. Fakat biz banka değiliz ve para toplamıyoruz, derdimiz iki tarafa da uygun karar alıp borçlarımızı ödemektir” diye konuştu.

Kırcaali Belediyesi’ne en çok tüzel kişilerin borçlu oldukları anlaşıldı. Onlardan 5 binden fazla borcu olanların 3 625 000 leva borç yaptıkları belli oldu. Listenin başında 1 167 000 leva borcu olan Orfey kuruluşu bulunuyor. İkinci sırada 723 000 leva borçlu olan Kurşun ve Çinko Fabrikası, Kırcaali Hastanesi de 262 000 levalık borçla üçüncüdür. Borçlu olan devlet birimleri arasında polis ve itfaiye kurumları da bulunuyor. Belediye yetkilileri bu borcun geri ödenmesi şansının az olduğunu belirttiler.

5 bin levadan fazla ödenmemiş giderleri olan vatandaşların da toptan 192 565 leva borcu toplanıyor. Onların bazılarının Belediye bütçesine olan borcunun 40 000 levaya çıktığı anlaşıldı. Ödenmemiş borcu olan vatandaş ve şirketlerin onları kapatması gerektiği mektupla hatırlatılmıştır. Bu durumda icra yargıcına başvurulması gerektiği kaydedildi.

Başkan Azis, Belediye’nin daima iş dünyasına karşı dürüst davrandığını, fakat bazı iş adamlarının buna karşılık vermek yerine inşaat işleri için borcunu almak için mahkemeye bile başvurduklarını paylaştı.

Belediye’nin borcundan 400 000 levalık miktarın birkaç Kırcaali şirketine icra kararı üzerine kapatılan borca mahkemede yapılan masrafların da eklenmesiyle bütçeden ödenmesinden kaynaklandığı açıklandı. Bu şekilde mahkeme yoluyla Grafit Komers şirketinin Belediye’den 350 000 leva aldığı belli oldu.

Belediye Başkanı, “Şirketin borcunu almak için mahkemeye başvurması hakkıdır, fakat bu tür bir hareketle ortaklık ilişkilerine son verilmiş oluyor. Biz bu tür davranışa karşıyız. Yerli iş adamlarına sorumluluk göstermeleri çağrısında bulunuyorum” diye vurguladı.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar