Smolyan ili Devin Belediyesinin Gövren köyünü Ramazan Bayramının ilk gününde Salih Şabanov sayesinde ziyaret ediyoruz.

Rodopların bu güzel köyündeki Bayram geleneklerini anlatan Salih bey “Bayramlar köyümüzde hep beraber kutlanır. Bu yıl pandemi nedeniyle biraz sönük de geçse, Bayram heyecanı var büyüklerde ve küçüklerde. Geleneksel el öpme, çocuklara şeker dağıtma geleneği bu yıl da canlı tutuldu. Köyümüze has çikolatalı bir tatlı yapılır bayramlarda. Aileler bir araya gelip özel hazırlanan yemekleri yeriz.”

Salih Şabanov'un ailesinde Bayram heyecanıSalih Şabanov’un ailesinde Bayram heyecanı
Bulgaristan Radyosu’nun yolları ilk defa bu bölgeye, Gövren köyüne uğradığı için Salih beye köyünü anlatmasını da rica ettik:


“Köyümüz 900-1000 nüfusa sahip. Eskiden köyde çok fazla patates ekilirdi ve bir nevi geçim kaynağı idi. Bügün köy kadınları burada bulunan 4 dikiş atölyesinde çalışırken köyün erkekleri dışarda,  inşaatlarda çalışarak geçimini sağlıyor. Köylümüz son derece misafirperverdir, yolda kalan kimseyi bırakmayız. Köyümüze gelen herkes için kapılarımız açıktır” diye paylaştı Salih Şabanov.


Ayrıca Gövren köyü, dağaları sevenlerin, hele hele Rodop dağları sevdalıların da uğrak yeri. Köyün yakınında bulunan “Vılçi kamık” mevkii, her yıl ülke dışından ve ülke içinden binlerce turisti cezbediyor.

Turistlerin ilk ayağı olan Gövren köyünden arazi araçlarla alınıp  “Kaba taş”  tepesinde bulunan ve Balkanlar’ın en yüksek panoramik mekanı olan “Vılçi kamık” bölgesine götürülüyor.

Gövren köyü, ülkemizin güzel köşelerinden biridir, gerek gelenekleri, gerek insanları, gerekse doğasıyla!Röportajın tamamını ekteki linkten dinleyebilirsiniz:

BNR

Reklamlar