Sevilen ses sanatçı Sıdıka Ahmedova Gerlovo Vakfı yönetimi ve Vırbitsa Belediyesinin davetiyle, iki haftadan beri ilçede köy ve mahallelerde konserler düzenliyor.

Sıdıka Abla ve Gerlovo Vakfı Başkanı Orhan Mustafa ortak çalışmalarını radyomuzdan anlattı:

Sıdıka Ahmedova: “Radyo olmasaydı çoktan unutulmuş olacaktım”



Covid-19 döneminde insanlara moral vermek, onlara destek olmak ve özellikle yaşlı kesimin hayatını biraz renklendirmek amacı ile akşam saatlerinde köy meydanlarında toplanıyor.

Gerlovo Vakfının genç başkanı Orhan Mustafa, köydeşleri arasında özellikle bir ön anket yapmış: “Kimi görmek istersiniz, kimi dinlemek istersiniz” diye.

Yıllar boyunca “Sofya Radyosu” hayranı olan, bağrı yanık 65 yaş üstü vatandaşlar “Sıdıka Ahmedova’yı isteriz” der.

Gurbetlik ve hasretliğin, yurtdışına göçün sürdüğü bu dönemlerde “nasıl oldun yavrum, ayrıldım senden” şarkısı ise bu konserler dizisinin adeta sloganı, duygusal teması oldu.

Onunla hüzünlenen izleyiciler, “Benim yeleğim gibi”, “Dane dane benleri var” türküleriyle şenlendi, bazıları bindallılar giyerek, sahnede Sıdıka Abla’nın türküleriyle yöresel halk oyunları danslarıyla eşlik etti.

Her akşam sosyal medyada da canlı yayınlanan bu etkinlik, bir nevi Bulgaristan Ulusal Radyosu, Türkçe Yayınlar Bölümünün de bir tanıtım arenası oldu.

Sıdıka Ahmedova, radyoya yaptığı açıklamada, “Siz olmasaydınız, benim sesim ve türkülerim, ben çoktan unutulacaktım. Koronavirüs döneminde de evde kapalı kaldık. Sofya Radyosu bize ses oldu, nefes oldu” diyen sanatçı, 1960’lı yıllardan günümüze dek, BNR arşivinde eserlerini muhafaza ettiğimizi ve Türk dili ve kültürü hazinesini yaşattığınız için teşekkür etti.

Röportajın tamamını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz:

Gerlovo Vakfı Başkanı: Radyo Annem demek, Annemin Sesi demek!

Gerlovo Vakfını da Başkanı Orhan Mustafa tanıttı. Covid- 19 döneminde özellikle ihtiyacı olan, çocukları yurtdışında yaşayan, kimsesiz yaşlılara da yardım ellerini esirgememişler.



Pandemi dönemi başlarında köy, köy gezerek 5 bin maske dağıtılmış, iki bin erzak paketi. Bununla beraber belediyede köy okullarında uzaktan /online/ eğitim döneminde imkanı olmayan öğrencilere 200 bilgisayar hibe etmişler.

“Gerlovo Vakfı özellikle işadamı, durumları iyi olan bir gruptan kuruldu” diyen Orhan Mustafa, mobilya sektöründe işi olan genç bir girişimci.

“Neden bu konserler dizisine Sıdıka Abla’yı” seçtiniz sorusuna ise, cevabı net idi. “Bizim topraklarda Sofya Radyosu’nun yeri çok farklı. Bizim halkımızın sesini, duygularını, yaşamını ifade eden seslerimiz var. Bizim analarımız, babalarımız be yayınlarla büyüdü, biz de şimdi onları gençlere de tanıtmak istiyoruz”.

“Sizin radyo ile ilk bağınız nasıl oldu” sorusuna ise Orhan Mustafa hem hüzün, hem de gururla cevap verdi: “Çok genç yaşta kaybettiğim annemi sizin programlarda dinliyorum. 17 yaşındayken dönemin Sofya Radyosu stüdyosunda bir türkü kaydetmiş. Yıllar sonra Şevkiye Çakır onu arşiften buldu ve şimdi dinletiliyor.

Radyo Annem demek, Annemin Sesi demek!

Orhan Mustafa annesi Üzeyme Mehmedova’yı yıllar önce kaybetmiş, ancak daha sonra radyoda kayda aldığı “Yol boyunda üç kuşlar” türküsüyle ona yeniden sesli can vermiş!

Gerlovo Vakfı çalışmalarını Orhan Mustafa tanıttı:

BNR

Reklamlar