Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Başkonsolosluğun Mutfak Şefi Rafet Erdemir ve Paşa Restoranında çalışan ekmek ustası Fatih Aslan, Hollanda, Fas, Besarabya ve Bulgaristan’dan fırıncı ustalarıyla birlikte Filibe Bölge Zanaat Odası tarafından Rayko Daskalov sokağındaki ticaret merkezi önünde düzenlenen Ekmek ve Tatlı Festivali’ne katıldılar.

Pazar öğleden sonra ekmek fırını önünde Filibe Başkonsolosluğunun Mutfak Şefi Rafet Erdemir, “Türk mutfağı son derece zengin olup, çok çeşitli ürünler, baharatlar, tatlar, aromalar ve iyi fikirlerin geliştirdiği çok görkemli bir mutfaktır. Et ve sebze yemekleri, lezzetli balık ve deniz ürünleri, çorbalar, salatalar ve mezeler, kebaplar, pilavlar, sarmalar ve musakkalar, börekler ve çeşitli hamur işleri ile çok çeşitli tatlılar sunulmaktadır” diye anlattı.

Kentteki etkinlikleri her zaman destekleyen Başkonsolos Hüseyin Ergani, ustalarla birlikte ekmek fırınındaydı. Başkonsolos,”Festivalin misafirleri için ustalarımız birçok sürpriz hazırlamışlardır. Hamur işlerinden pide pizza, tırnak pide, puf ve lahmacun, tatlılardan ise saray lokması ve tulumbanın nasıl hazırlandığını görebilecekler” diye ifade etti. Sayın Ergani, yemek hazırlıklarına aktif olarak katıldı.

Türk mutfağına özgü yemeklerin isimlerinin birçoğu şahsileştirilmiş ve isimleri gerçek insanlar ve olaylarla ilgili anıları hatırlatır. Bu tür yemeklerin en popüler olanı ise imambayıldıdır. İmambayıldının adının tarihçesi hakkındaki bir rivayete göre eski bir dönemde bir imam, karısı tarafından patlıcan, domates, soğan ve baharatlarla hazırlanan yemekten ilk kez ve aşırı yediğinden dolayı fenalaşıp bayılmıştır.

Patlıcanların kıymalı içle doldurularak hazırlandığı ve bol baharatların kullanıldığı yemek karnıyarıktır. Tarihsel olaylara gönderme yapan, yine patlıcanla hazırlanan başka sevilen bir yemek ise hünkar beğendi adını taşır. XVIII. yüzyılında hüküm sürmüş Sultan Abdülaziz, bir gece yarısı çok açıkmış ve aşçısından özel bir yemek hazırlamasını istemiş. Kısa bir süre sonra kendisine patlıcan ve kuzu etiyle hazırlanan yemeğin üzerine beşamel sosu dökülen bir yemek servis edilmiş. Türk mutfağının şiirsel lezzetleri, vezirparmağı tatlısı, hanımgöbeği tatlısı, kızmemesi tatlısı, Osmanlı saray usulü soğanlı yumurta, kadıboğan (revaniye) tatlısı ve daha başka yemek adlarından da belli oluyor. Türkiye’nin her köşesinde görüntüsünün yer aldığı Mustafa Kemal, mutfakta hak ettiği takdiri görmemiş olsaydı, garip olurdu. Onun adını çok özel bir şerbetli tatlı tarifi olan Kemalpaşa tatlısı taşır.

Balkanların yedi tepeli kenti Filibe’de yapılan festivalin misafirleri için önceki gün sürpriz vardı. Edirne Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Viyolonsel Topluluğu, Rayko Daskalov sokağındaki eski Kurşunlu Han’ın önünde konser sundu. Edirne Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Viyolonsel Topluluğu, Filibe Başkonsolosluğunun daveti üzerine Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yapılan kutlamalara katılmak için geldiği Filibe’nin iki gün misafiri oldu.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar