18.05.2018 tarihinde T.C. Filibe Başkonsolosluğu Rezidansında Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliği düzenlendi.

Başkonsolos Hüseyin Ergani’nin himayesinde düzenlenen etkinliği gençler tarafından büyük ilgi gördü.

Bir dakika saygı duruşu ve ardından okunan istiklal marşından sonra açılış konuşması yapan Başkonsolos Hüseyin Ergani 19 Mayıs’ın önemini anlattı. Başkonsolos konuşmasında,”19 Mayıs 1919’da Türkiye Cumhuriyetinin varisi büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ulusal kurtuluş mücadelesini bağlatmak üzere Samsun’a ayakbastı. O tarihten bu yana 99 yıl geçmiştir. Aynı zamanda bu tarihte Atatürk’ün doğduğu da söyleniyor. Bu gün aynı zamanda Atatürklün doğum günüdür. Birinci dünya savaşı sonrası Türkiye’nin büyük bir bölümü işkâl edilmiş. Savaştan yeni çıkan Osmanlı İmparatorluğu çok ağır şartlarda barış anlaşması imzalamıştır. Ve o dönemin şartları içerisinde şayet bir kurtuluş mücadelesi olacaksa bunun İstanbul’dan değil Anadolu’dan başlaması gerektiğine dair ortak kanat arkadaşlarıyla tartışmalarından çıkan ortak kanat neticesinde kendisi 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak basmıştır. Bu tarih aynı zamanda Türk Kurtuluş Mücadelesinin başlangıç günü olarak anılır. Bilindiği üzere Atatürk Bulgaristan’da da görevde bulunmuştur. O dönem onun için en rahat zamandı. Atatürk gençleri ve çocukları çok severdi. Kurduğu Türkiye Cumhuriyetini de onlara emanet etmiştir. Bu önemli günde bizler siz gençlerle beraber bir kutlama programı hazırladık. Hepinize teşekkür ediyorum” diye belirtti.

Trakya Üniversitesi, Devlet Konservatuarı Viyolonsel Topluluğunun sunduğu muhteşem konseri katılımcıları büyüledi. Atatürk’ün Sevdiği Şarkıları sunan ekip alkış yağmuruna tutuldu.

Filibe Paisiy Hilendarski Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili Bolümü öğrencileri Atatürk’e adanmış şiir dinletisi sundular.

Programın sonunda tüm katılımcılar Başkonsolosluk binasından İmaret Camii’ne kadar dostluk yürüyüşü yaptı. Program Cami avlusunda Filibe Bölge Müftülüğü tarafından verilen iftar programıyla sona erdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar