“Kuzeydoğu Bulgaristan’da tütün tarlaları son haftalarda düşen yağış ve doludan ciddi zarar görmedi, ancak başka sorunlar ortaya çıktı, diyor röportajın hemen başında Bulgaristan Ulusal Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Tsvetan Filev.

Geçen yılki yağışlı havaya kıyasla, Kuzeydoğu Bulgaristan’da  bu yıl görülen yağışların daha normal olduğunu belirten Filev, “bazı belediyelerde ve bölgelerde yağışlar, tütün dikim çalışmalarına iyi geldi” dedi ve devam etti:

Tütün üreticileri, 2019 tütün üretimi ile igili duruma hakim. Bu demek oluyor ki, tütünün ilk kazı işleri ve iki defa da hastalık ve haşarata karşı ilaçlama yapıldı. Hatta tütünün en erken dikilen yerlerde ilk elin toplandığına dair haberler de geldi. Temmuz ayının sonuna kadar Kuzeydoğu Bulgaristan’da ekili tüm tarlalarda ilk elin toplanması bekleniyor.

Bu bölgelerde tütünün tarlalarda dikildiğini ve şu ana kadar da yağan yağmurlardan ve doludan zarar görmediklerini belirten Tsvetan Filev“Bizler durumu yakından takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Tsvetan Filev, 2018 tarım raporunu da değerlendirirken tütün ekili alanlarının azalmaya devam ettiğine dair verilere dikkat çekti:

Her yıl tütün ekili alanlarının azalmasından ve sonuç olarak ülke üretimimizin de daralması durumu karşısında kayıtsız kalmamalıyız. Ancak Avrupa Birliği genelinde durum ayni. Sayılardan bahsedecek olursak, 2010 yılına kadar Bulgaristan da dahil, AB’nde, yıllda yaklaşık 400 bin ton tütün üretilmekteydi, bugün itibariyle ise, 2019 yılı beklenen hasat, AB genelinde 150 bin ton civarında. Bu demek oluyor ki, AB’de olduğu gibi Bulgaristan’da da tütün üretimi azalmaktadır. Her geçen yılla birlikte tütün dikili alanlar azalıyor, tütün üretici sayısı düşüyor ve üretim azalıyor.

Bulgaristan’da tütün sektörünün daralma sebeplerini de yorumlayan Tsvetan Filev, gençlerin tütün üretimi ile ilgilenmek istemediklerini, büyük şehirlerde farklı işlerde çalışmayı tercih ettiklerini ve daha da önemlisi, devlet finansmanının tütün üreticilerini başka üretimlere yönelmeye zorladığını anlattı.

2018’de meydana gelen hava şartlarının tütün hasatının yüzde 40’ını olumsuz etkilediğini ve 2018 tütün rekoltesinin toplanıp ancak satılamadığını da hatırlatan Filev, butün bunların tütün üretiminin düşüşüne neden olduğunun da altını çizdi. 2017’de dört tütün cinsinden toplam 16 bin ton tütün üretilirken 2018’de ise sadece 11 bin ton kuru tütün elde edilmiş. Tütün Üreticileri Birliği Başkanı, “2019 tütün rekoltesinin 11 bin tonu bulacağını, tahmin ediyoruz” dedi.

Kuzeydoğu Bulgaristan’nın hangi belediyelerinde tütün üretimden en fazla fazgeçenler var, diye sorduk. Tsvetan Filev dedi ki:

Tüm ülke genelinde durum aynı. Her yıl düşüş yüzde15 ile yüzde 25 arasında. Genel olarak tütün üreticileri üretiminden vazgeçiyor ve doğal olarak da tütün dikili araziler ve üretim daralıyor.

2019 ile ilgili tahminlerini de açıklayan Filev, ülkemizde yetiştirilen toplam dört tütün cinsinden 10 ile 11 bin ton arasında üertim beklendiğini yineledi.

Kasım ayı başında tütün satın alma kampanyası başlayacak ve kesin sonuçlar kampanya sonunda açıklanacak.

 

BNR

Reklamlar