Evlya Çelebi’nin başlıca eseri olan „Seyahatname“nin Bulgarca yeniden basımının tanıtımı, politıkacıyı, aydını, öğretim görevlisinibiraraya getirdi. Tanıtımın ev sahipliğini Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Sayın Süleyman Gökçe yaptı.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi

Seyahatnamesi, yalnızca 17’nci Yüzyıl Osmanlı dünyası için değil, Kafkasya, Arap ülkeleri, Balkanlar ve Orta Avrupa bakımından da önemli bir tarihsel coğrafya-kültür haritası niteliğindedir.

Tanıtıma katılan Bulgaristan Eğitim Bakanı Profesör Todor Tanev, Bulgaristan Radyosunun „Evliya Çelebi’nin „Seyahatnamesine” tarih kitaplarında yer verilmeli mi?” şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi:

„Kesinlikle. Yüzde yüz desem, abartmış olmayacağım. Seyahatname yüzde yüzde tarih kitaplarında yer almalıdır, çünkü zaten tarih kitapları böyle bir temele dayanmaktadırlar. Kaynaktan güzel bir şey yoktur. Aslında kaynak kullanan tarih kitabı değil midir? Bence, 25 yıl değişiklik dönemi sonrası Bulgaristan’ın  ve hayli ilerleme kaydetmiş Türkiye’nin bu konuda bir türlü topluluğu, devlet değil, kültür topluluğu kurma zamanı geldi çattı diye düşünüyorum.”

„İztok – Zapad” (Doğu- Batı) Yayınevi Yönetim Kurulu Başkanı sayın Lüben Kozarev’in Bulgaristan radyosuna verdiği demeçte şunları paylaştı:

„Kitabı okuyunca ben şahsen sürpize kapıldım. Çünkü  insanların yaşam tarzını, geleneklerini, tarihini örf ve adetlerini, hatta coğrafyayı yansıtan ve o dönenmlerde bu toparklarda olup bitenleri yansıtan bir kitaptır.

Evliya Çelebi, ilk seyahatini 1631 gerçekleşir, son seyahati ise 1678’dir. Yani nerdeyese yaklaşık yarım asırı kapsıyor. Bu son derece ilginçbir zamandır. Yani ben burada bu topraklar hakkında bilgi alabileceğimiz başka bir belgeyi aklıma getiremiyorum. Başka hayata dair, bilgi alacağımız kaynaklar hatırlamıyorum.”

Reklamlar