“Bulgaristan, Avrupa Komisyonu’nun güçlü koordinasyona dayalı yeni yöntemle idare edilecektir” dedi. Bulgaristan Radyosuna özel mülakat veren Avrupa Politikaları ve Kurumsal Konulardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva, yeni yönetim şekillerini anlattı. İktidar ortağı Reformcu Blokta eşbaşkan olan Kuneva, hükümette yer alan dört başbakan yardımcısından da biridir.

5 Ekim 2014 erken genel seçimlerden sonra Boyko Borisov başkanlığındaki hükümete giren Reformculari, kabinede kendi temsilini sundu. GERB hükümeti, milliyetçi Vatansever Cephe ve sol ABV partisi tarafından destekleniyor. Kuneva, Borisov hükümetinde Avrupa Konuları Konseyi Başkanı oldu, diğer başbakan yardımcısı- Avrupa Fonları ve Ekonomik Politikadan Sorumlu Tomislav Donçev ile beraber, ülkemizin Brüksel’de Genel Konular Konseyinde çıkarlarını masaya yatırıyor. AB kurumsal çerçeveye ağırlık vererek, yatırım politikaları, ortak enerji birliği ve yakınlaşma politikası toplantının gündemini oluşturuyor.

GERB’in atadığı Başbakan Yardımcıları Tomislav Donçev ve Rumyana Bıçvarova’ya kıyasla Meglena Kuneva’nın görevi bir üst düzey yetkisi mi, yoksa bir taviz görevi midir? AB’nin en yoksul ülkesinde Avrupa yanlısı reormcu hükümet olarak adlandırılan kabinede, Avrupa konularına dair üç başbakan yardımcısının bulunması bir görev örtüşmesi değil midir? İşte Kuneva’nın yorumu: „Benim yetki alanım çok koordineli bir alan. Bıçvarova idari sorunları üstlenecek. Bu benim görevimde yetki olarak yok. Bizler Avrupa politikamızı eşgüdüm halinde yürüteceğiz.

“Avrupa 2020 stratejisi” çok önemli bir politik hedef olacak. Enerji politikasını da takip edeceğim. Shengen üyeliği, adalet ve iç düzen, mülteciler ve sığınma hakkı da yetkim alanında oalcak. Bunlar, diğerleriyle koordine edilecek Avrıpa politikaları arasına giriyor.

Avrupa Komisyonu da, ana sahası olmayan birkaç başkan yardımcısı tayin etti, onlara koordinasyon görevi verildi. Bu da artık yönetime karşı farklı bir yaklaşım gerektiğini gösteriyor. Bulgar hükümetinin görüşü de aynı yönde.

Başbakan Yardımcısı Donçev, AB fon programlarıyla ilgileniyor. Bakanların çoğu Avrupa siyasetiyle bağlantılı olacak. Bulgaristan’da yatırımların %70’i Avrupa fonlarından geliyor. Nasıl başaracağız ve Bulgar politikası nasıl olacak? Bu soruların cevabını kendimiz vereceğiz. Bulgaristan’ın iyi formule edilen siyaseti başarılı eşgüdüm sürmelidir”.

Hangi ülkelerle ve hangi alanlarda Bulgaristan’ın anahtar menfaatlerine karşılık bulabiliriz?
„Tüm ülkelerle, diyebilirim. Hiçbir şey gözden kaçmayacak. 1 Ocak 2007 AB’ye tam üyelik döneminden itibaren Yunanistan ile iyi irtibatlarımız var. Komşularla iyi temasımız olmalı, mantksal olarak her ülke komşularıyla ortak menfaatler gitmektedir. Romanya, Yunanistan gibi ülkelerle aynı yoldan yürüyoruz. Nüfus sorunu, Roman çocukların erken yaştan okuldan ayrılmaları gibi ortak sorunlarımız var. Bulgaristan AB Konseyinde, Avusturya ve İsveç gibi 10 oy sesine sahip. Orada ne diyecğimiz öenmli olacak. Deneyimli idare ve güçlü politik liderliğe önem vermeliyiz”.

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar