Eğitim ve Bilim Bakanlığından verilen bilgiye göre ülkemizdeki üniversitelere kayıtlı yabancı uyruklu öğrencilerin neredeyse her yedi kişiden biri Birleşik Krallık vatandaşıdır. Bulgaristan’da okuyan yabancı üniversitelilerin sayısı toplam 13 388, onların 1917’si Birleşik Krallık’tan gelmiştir.

Birleşik Krallık, Bulgaristan’daki üniversite adaylarının en tercih ettiği ülke olmasına rağmen, Bulgaristan’daki üniversiteler de İngiliz öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversite olduğunu gösteriyor. Onlar genellikle Plevne, Filibe ve Sofya’daki tıp üniversitelerinde öğrenim görüyor.

Bulgaristan’da üniversitelerde toplam 114 ülkeden öğrenciler öğrenim görüyor. Yabancı uyruklu öğrenciler tarafından en çok tercih edilen yüksek okullar tıp eğitimi veren üniversitelerdir.

Bulgaristan Rektörler Kurulu Başkanı Prof. Dr. Müh. Lyuben Totev, “Bu demografik çöküşte, Bulgar üniversiteleri yabancı öğrencileri çekme ve dışa açık olma yönünde çalışmak zorundadır” diye yorum yaptı. Onun ifadelerine göre diğer ülkelerden gelen gençler için Bulgaristan’da tıp okumak ucuz ve bu yüzden tıp okumaya Bulgaristan’a geliyorlar. Totev, ayrıca İngilizce eğitim programları olmadığı için bazı üniversitelerin yurtdışından öğrenci çekme konusunda sorun yaşadığını da ekledi.

Yabancı öğrenciler arasında en yüksek payı, 3057 olmak üzere Yunanlılar almaktadır. Onlar, Sofya Üniversitesinde tıp, Stara Zagora (eski Zağra) Trakya Üniversitesinde veteriner hekimliği, Sofya Üniversitesinde pedagoji ve farklı branş öğretmenliği gibi çeşitli alanlarda eğitim görüyor.

Yunan öğrencileri ayrıca, Blagoevgrad (Yukarı Cuma) Güneybatı Üniversitesi, Filibe Müzik, Dans ve Güzel Sanatlar Akademisi, Sofya Yeni Bulgaristan Üniversitesi, Sofya Teknik Üniversitesi, Sofya Ulusal ve Dünya Ekonomisi Üniversitesi ve başka üniversitelerde de okuyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar