Emeklilik sisteminde yeni reformlar hazırlanıyor. Hükümet, sosyal ortaklar ve uzmanlar tarafından tüm tavan emeklilik maaşlarının kaldırılması tartışılıyor. Şu anda tavan ücretten dolayı 53 000 emekli hak ettiklerinden daha düşük emeklilik maaşı alıyorlar.
emekli-yaslilar
Bulgaristan’da bir işçi kaç yıl çalıştığına ve ödediği emeklilik sigortası miktarına bakılmaksızın maksimum 770 leva veya maksimum emeklilik sigortasının yüzde 35’ini emeklilik ücreti alabilir. Tavan emekli maaşının düşmesi yıllardır tartışılan bir konudur, fakat herhangi bir karar alınması birkaç kez ertelenmiştir.

Şu anda 53 bine yakın emekli kişi gerçek emekli maaşlarından daha düşük ücret alıyor. Son yapılan kanun değişikliğine göre tavan emekli maaşı 2014 yılında yürürlükten kaldırılması gerekiyor, fakat bu sadece yeni bağlanan emekli maaşlar için geçerlidir. Eski dönemlerde emekli maaşı bağlanan kişiler için uygulanmaya devam edecek. Çalışma ve Sosyal Politika Balkan Enstitüsü’nden İvan Neykov, “Eskiden bağlanan emekli maaşlarında tavan uygulamasının devam etmesi tahminen bu tür ayrımcı bir karara tepki olarak birçok talepler, protestolar ve davaların açılmasına sebep olacak” diye kaydetti. Bu tür duruma düşülmemesi için devlet birkaç şey yapmayı düşünüyor. Onlardan birisi 2014 yılında tüm emeklilik tavan ücretlerinin kaldırılmasıdır.

Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Hasan Ademov’un ifadesine göre bunun yapılması şart, çünkü haksızlık ve ayrımcılık ortadadır. Bu fikrin uzmanlar ve sosyal ortaklarla görüşülmesi devam edecek. İlk hesaplamalara göre tüm emeklilik maaşlarında kısıtlamalar kaldırılırsa yılbaşına ek olarak yaklaşık 120 milyon levaya mal olacak. Kıyaslama yapılması gerekirse, Avrupa Birliği’nin 28 üye ülkesinden 15’inde tavan emeklilik maaşı uygulaması yok.

Tüm tavan emeklilik maaşlarının kaldırılması konusunda uzlaşmaya varılmazsa aşamalı olarak maksimum sigorta gelirinin yükseltilmesine geçilecek. Böylece bu gelire göre hesaplanan maksimum emeklilik maaşları otomatikman yükseltilmiş olacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar