Yağan yağmura rağmen Ardino’nun Yabılkovets (Elmalı) köyündeki “Planinski İzgled” otel kompleksinde 4. Hemşeriler Buluşması gerçekleşti. “Dünya Küçülüyor, Ardino Büyüyor” başlığı altında yapılan etkinlik dünyanın dört bir yanından 400’ü aşkın Ardinoluyu bir araya getirdi. Etkinlik Ardino Belediyesi ve Bursa Eğridereliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından organize edildi.

egridereliler-bulusmasiAçılışta organizatörler, “Baba ocağından daha sıcak ve sıladan daha çok huzurlu bir yer yok. O yüzden de her zaman nostalji duyarak buraya dönüyorsunuz, sevgili hemşerilerimiz. Bu akşam yine geçmişi özleyerek anacağız, günümüzde esen fırtınalardan üzüntüyle yakınacağız ve umutla geleceği hayal edeceğiz” diye paylaştılar.

Geleneksel Ardinolular Buluşması’nda Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Gürler Gürsoy, Eğitim Bakan Yardımcısı Mukaddes Nalbant ve Savunma Bakan Yardımcısı Necmi Ali, HÖH Kırcaali milletvekilleri Müh. Erdinç Hayrullah ve Mustafa Ahmet hazır bulundular.

Türkiye’den gelen misafirler arasında hemşeriler buluşmalarının girişimcisi kardeş Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kardeş Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Gülseren Büyüktaş, İzmir Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Bursa Eğridereliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kahraman, Kartal Balkanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Olcay Özgün ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman hazır bulundular. Ayrıca Ardino’nun fahri vatandaşları Halit Osman Dağlı ile Reşat Aydın da resmi konuklar arasındaydı. Diğer katılımcılar bilim, kültür, spor ve iş dünyasının seçkin temsilcileriydiler.

Misafirlere hitaben Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat, bu tür etkinliklerin amacının dünyanın neresinde olursa olsun Ardinolular arasındaki ilişkilerin devam ettirilip, sağlamlaştırılması olduğunu söyledi. Resmi Murat, “Bu temasların gerçekleştirilmesi ve sağlamlaştırılması için en uygun yer sıladır, yani doğup büyüdüğümüz yerlerdir” diye kaydetti. Başkan, Ardino kökenli yakınlarda ve uzakta yaşayan iş adamlarının Belediye sınırları dahilinde küçük bir Şişecam veya Teklas fabrikaları kurma fikriyle en yakın zamanda kasabaya gelmeleri çağrısında bulundu.

Milletvekili Erdinç Hayrullah, HÖH Meclis Grubu, partinin il ve merkez yönetimi adından hemşeriler buluşmasına katılan herkesi selamladı. Milletvekili, “Bu görüşmeler Türkiye ve Bulgaristan’da yaşayan dostlarımız arasında birlik sağlanması için yapılıyor” dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, heyet üyeleriyle birlikte tüm Ardinolulara karşı dostluk ve kardeşlik duyguları hissettiklerini vurguladı. Başkan Bozbey, Ardino’da hemşeriler görüşmeleri yapılmasına ilişkin fikrini destekleyen organizatörlere teşekkürlerini sundu. Başkan, ortak bir proje çalışmasıyla Ardino’dan Türkiye’ye göç eden hemşerilerin ve burada yaşayan Ardinoluların da soyağacının incelenmesine ilişkin teklifini tekrarladı.

Ahmet Kahraman, Bulgaristan Parlamentosu milletvekilleri ve hükümetin özellikle Bulgaristan göçmenleri için kolaylık getiren vize rejimi uygulanmasına yönelik tedbirler alınması konusunda yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

Ardino’nun sadık dostlarından şair Ahmet Emin Atasoy tarafından hemşeriler buluşmasına katılanlara gönderilen selamlama mesajı okundu.

Etkinlik kapsamında konser sunan Bulgaristan’ın ünlü pop müzik sanatçıları Mustafa Çauşev ve kızı Ajda Çauşeva ev sahiplerin ve misafirlere neşeli anlar yaşattılar. Gecenin geç saatlerine dek süren eğlencede yağmur altında kıvrak horalar oynandı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar