Momçilgrad (Mestanlı) Belediyesi’nin düzenlediği geleneksel Dünya Mestanlılar Buluşması, dün akşam dünya çapından gelen yüzlerce vatandaşı bir araya getirdi. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinlik “Mestanlı Daima Kalbimde” başlığı altında organize edilmektedir.

mestanli-bulusmasiEtkinliğe katılan resmi konuklar arasında Milletvekilleri Erdinç Hayrullah, Mustafa Ahmet, T.C. Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Ahmet Keloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, Bayramiç ilçesi Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez, Mestanlılar Derneği Başkanı Hasan Öztürk, Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, BAL-GÖÇ Genel Başkan Yardımcıları Veli Öztürk ve Sadık Yılmaz, Savunma Bakan Yardımcısı Necmi Ali, Kırcaali ilinden belediye başkanları ve belediye meclis başkanları hazır bulundular.

Etkinliğin açılışını yapan Kırcaali Kültür Evi Folklor Ekibi görkemli şarkılarını seslendirerek, izleyicileri danslarıyla büyüledi. Ardından açılış konuşmasını yapan Momçilgrad Belediye Başkanı Akif Akif herkesi selamlayarak bu güzel günde bir araya gelmelerinden büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Başkan aynı zamanda, belediyenin gerçekleştirdiği ve hazırlamakta olduğu çeşitli projeleri de tanıttı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, şehir merkezindeki Bulgaria restoranı önünde geleneksel iftar çadırı kurulacağını ve vatandaşlar için her akşam iftar yemeyi verileceğini bildirdi.

Mestanlılar Derneği Başkanı Hasan Öztürk hemşerilerini selamlayarak, bu kalabalığın arasında olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi. Bu buluşmaların daim ve daha kolay olması için, Bulgaristanlı milletvekillerinden ve Türkiye’deki yöneticilerden vize konusunda kolaylık beklediklerini ifade etti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez 45 yıl aradan sonra memleketine geldiğinden dolayı ve bu tür buluşmaların düzenlendiği için büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Gürsel Dönmez,”Türkiye Cumhuriyeti devleti ile Bulgaristan devleti yakın komşudur ve bizim kültürümüzde şu söylenir `Komşu, komşunun külüne muhtaçtır`diye. Biz sadece Bulgaristan’a değil, çevremizdeki bütün komşularımıza bu duygularla bakıyoruz. Soğuk Savaşın bitmesinden sonra, demir perdenin yıkılmasından sonra Bulgaristan ve Türkiye ilişkilerinin her zaman olduğundan daha iyi bir noktaya doğru gittiğini hep birlikte görüyoruz. Bunu Bulgaristan Parlamentosunda sizler adına görev yapan parlamenter arkadaşlarımız, yerelde belediye başkanlığı yapan ve bu topraklar için çalışan arkadaşlarımız gayretle devam ettiriyorlar.”

Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün tüm katılımcıları selamlayarak, bu buluşmanın ne kadar önemli olduğunu ifade etti. Ergun Özgün konuşmasında “Mestanlı’dan göç edip de birçok yerde yaşamını yüzünün akıyla sürdüren hemşerilerim İzmir’in Menderes ilçesinde de sizlerin kimliğinizi, kişiliğinizi, geleneklerinizi, göreneklerinizi ve değerlerinizi laikiyle ve en güzel şekilde temsil ediyor. Onlar benim ilçeme kendi değerlerinin en güzellerini taşıdılar ve benim ilçemin insanlarının da değerlerinin gelişmesine katkı sağladılar. Bu sebeple bu ülkenin geleceğinde aydınlık yarınlarında. Türkiye’nin geleceğinde Balkanlardan göç etmiş Balkanların esintisini geleneklerini ve göreneklerini taşımış insanların parmak izleri olacaktır. Ve o parmak izlerinin benim ülkemde, benim idari ettiğim ilçede varlığını sürdürmesi bizim kazancımızdır” diye ifade etti.

HÖH Milletvekili ve eski Mestanlı Belediye Başkanı Erdinç Hayrullah bundan dört yıl önce Dünya Mestanlılar Buluşmasını başlattıklarını ve etkinliğe ilginin her yıl daha da büyümesinden mutluluk duyduğunu belirtti. Sayın Hayrullah konuşmasında şunları söyledi, “Mestanlılar Buluşması ilk başta bir gündü, bugün ise artık bir hafta devam etmektedir. Bu büyük organizasyon için Mestanlı Belediye Başkanına, Belediye Meclis Başkanına ve tüm belediye çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum. HÖH Genel Başkanımız Lütfi Mestan’ın sizlere selamını iletiyorum. Son seçimlerde bizleri desteklediğiniz için sizlere cani gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Birlik ve beraberlik olduğu sürece hiçbir aşılamaz engelin olamayacağını belirtmek istiyorum. Türkiye’den katılan tüm konuklara katılımlarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.”

Resmi konuşmalardan sonra misafirler akşam yemeğine geçtiler.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez’in konuşması.

İzmir Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün’ün konuşması.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ’nın konuşması

 

Kırcaali Haber

Reklamlar