Ardino Belediye Başkanı Müh. İzzet Şaban başkanlığında Belediyeden bir heyet, Eğridereliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Bursa’da düzenlenen 24. Geleneksel Eğridereliler Buluşmasına katıldı. Etkinlik, koronavirüs salgını ve Şubat 2023’te Türkiye’de meydana gelen yıkıcı deprem nedeniyle üç yıl aradan sonra Podyum Davet Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlik, Türkiye Büyük Millet Meclisi Bursa Milletvekilleri Hasan Öztürk ve Selçuk Türkoğlu, kardeş Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbay, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa Eğridereliler Derneği eski Başkanı Aydın Yılmaz tarafından onurlandırıldı. Etkinliğe ayrıca Bulgaristan’ın Bursa Konsolosu Momçil Rusinov, Bursa Bal-Göç Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bursa Mestanlılar Derneği Başkanı Mestanie Efe, Bursa Koşukavaklılar Derneği Başkanı Yılmaz Mutlu, Bursa Killiler Derneği Başkanı Mümün Kaşmer katıldı.

Kutlama etkinliğinin açılışını Bursa Eğridereliler Derneği Başkanı Yüksel Yurtsever yaptı.

Yurtsever, konuşmasında Şubat 1998’de Bursa’da Eğridere bölgesinden bir grup göçmenin bir buluşma düzenlemeye karar verdiğini hatırlattı. Amaç, Bulgaristan ve Türkiye’deki Eğridereliler akraba ve dostlarını bir arada görmeleri ve anavatanlarına dair anılarını paylaşmalarıydı. Buluşma bugün de devam eden bir gelenek haline geldi.

Yüksel Yurtsever konuşmasında, “Derneğimizin geleceği için nesiller arası iletişime önem veriyoruz. Değerlerimizi geleceğe taşıyacak genç üyelerimizi bir araya getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Ardino Belediye Başkanı İzzet Şaban yaptığı konuşmasında Bursa’daki dostluk gecesine katılanları tebrik etti. İzzet Şaban, “Öncelikle sizlere Bulgaristan’dan tüm Eğriderelilerin selamlarını iletmek istiyorum. İzin verirseniz, 29 Ekim 2023 tarihinde yapılan son yerel seçimlerde verdiğiniz destek ve güvenoyu için şahsım ve Hak ve Özgürlükler Hareketi adına teşekkür etmek istiyorum. Eğridere Belediyesinde seçimleri yüzde 80’in üzerinde bir oy oranıyla kazandık ve birlik olduğumuzda çok şey başarabileceğimizi kanıtladık” dedi.

Şaban, “Geçtiğimiz 2019-2023 dönemi belediyeler ve halk için çok zordu. Yeni dönemin çok daha iyi olacağını düşünüyorum” diye belirtti. 4.Eğridere Günleri 2024’ün 5-11 Ağustos tarihleri arasında Ardino’da düzenleneceğini duyurdu. İzzet Şaban, “2020 yılında, burada, Bursa’da, Eğridere Günleri’nin Eylül ayında değil, Ağustos ayının ikinci haftasında yapılacağının sözünü vermiştim, çünkü bu dönemin dünyanın dört bir yanına dağılmış tüm gurbetçilerimiz ve göçmenlerimiz için en uygun dönem olduğunu biliyoruz” diye hatırlattı.

Bir haftalık festival programının son derece çeşitli kültürel, eğitsel, sportif ve mutfak etkinlikleriyle dolu olacağını belirterek, tüm katılımcıları Eğridere Günlerini birlikte kutlamak üzere memleketine davet etti.İzzet Şaban, “Eğridere için el ele platformunu oluşturduk ve nerede yaşadıklarına bakılmaksızın her Eğridereli bu platforma erişebiliyor. Tüm fikir ve öneriler ciddiye alınmakta, tartışılmakta ve program ve eylemlerimize yansıtılmaktadır. Ayrıca gençleri ilçemizde tutmak için özel bir strateji üzerinde çalışıyoruz” dedi. Nerede yaşadıklarına bakılmaksızın tüm Eğridere vatandaşlarını “Eğridere için el ele” platformuna kayıt olmaya ve bu projeye aktif olarak katılmaya çağırdı.

İzzet Şaban, “Nerede olursanız olun, bu platform sizin için özel olarak hazırlandı” dedi. Ayrıca Bursa’daki Eğridere bölgesinden tüm işadamlarını kendi topraklarına farklı alanlarda yatırım yapmaya çağırdı. Başkan Şaban, “Bulgaristan’da son yıllarda birçok genç ekonomik nedenlerle Avrupa’ya gitti. Yıllar boyunca çeşitli göçler yaşadık ve şimdi de ‘ekonomik göç’ var. Türkiye’de de durum benzer. Avrupa daha iyi yaşam koşulları ve standartları sunuyor. Gençlerin istediği de bu. Bu nedenle sizleri Eğridere’ye yatırım yapmaya çağırıyorum, böylece birlikte bu göç sürecini azaltabiliriz. Bu bağlamda iki yıl önce Eğridere’ye gelerek plastik ürünler üretim tesisi açan ve 60 kişiye iş imkanı sağlayan Bursalı iş insanı Dinçer Simitçi ve iş ortaklarını tebrik ediyorum” dedi. Türkiye’de 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde tüm belediye başkan adaylarına başarılar diledi.Kardeş Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Eğridere halkının bu birlik ve beraberliğinin kendilerini daha da mutlu ettiğini söyledi. Turgay Erdem, “Birlikte birçok projeyi hayata geçiriyoruz ve daha bitirmemiz gereken çok iş var” dedi.

CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Nilüfer Belediyesi eski Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’da Bursa’nın ve Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan Eğridere kökenli birçok yatırımcı olduğunu belirterek, onları Eğridere’ye de yatırım yapmaya çağırdı. Bozbey, “Bursa’da belediye başkanlığı seçimlerini kazanırsam Eğridere Belediyesi ile ilişki ve işbirliğini geliştirmek için elimden geleni yapacağıma söz veriyorum” dedi.

Geleneksel kutlama gecesi vesilesiyle Eğridere Belediyesinin sembolü olan Şeytan Köprüsü şeklinde bir pasta kesildi. Bursa Eğridereliler Derneği’nin merhum başkanları Ali Durmaz ve Ahmet Kahraman’ın hayatı ve faaliyetleri hakkında bir multimedya sunumu yapıldı.

Kırcaali Haber

Reklamlar