Ulusal karayolu şebekesinin bir parçası olan Ardino (Eğridere)- Kırcaali karayolunun acilen onarılması için başlatılan toplu imza kampanyasına 24 saat içinde 100’ün üzerinde kişi katıldı. Kampanya, ilçe sakinlerinin birçoğunun yolun acil olarak onarımını başlatma isteği doğrultusunda Ardino’dan İvan Yuruçev’in girişimiyle başladı. Yuruçev, açık bir görüşe sahip her bir vatandaşı kampanyaya katılmaya çağırdı. Yuruçev, ”Sadece Ardino İlçesi halkının değil, komşu belediyeler Banite ve Nedelino (Uzundere) sakinlerinin kayıtsız şartsız desteğini de aldık. İmza kampanyası, 10 Nisan’a kadar devam edecek ve onsan sonra bir örneği Karayolu Altyapı Ajansı’na gönderilmek üzere Millet Meclisine sunulacak. Önlem alınmazsa, bir sonraki adım her gün yolun kapatılması olacak” diye kaydetti. Yuruçev, bunun siyasi bir eylem olmayıp, tamamen bir sivil inisiyatif olduğunu vurguladı.

Kroyachevo (Terziköy) köyünden 70 yaşındaki Durgut Bayram, inisiyatife katılmak için şehre geldi. Durgut Bayram, “50 yılı aşkın süre şoförlük yaptım. Ardino’dan Kırcaali’ye giden yol harap bir halde, sanki bombalanmış gibi çukurlarla dolu. Şimdiye kadar üç otomobilim mahvoldu. 97 leva yıllık vinyet ücreti ödüyoruz ve devletin yolu yeniden asfaltlama ve genişletme zamanı çoktan geldi” diye üzüntüsünü dile getirdi.

Soğuk kış aylarından sonra baharın gelmesiyle Ardino-Kırcaali karayolunda çukurlar oluştu. Birçok yama çalışmalarına rağmen, onarımların aşırı derecede kalitesiz bir şekilde yapıldığı ortaya çıkıyor.
Her ne kadar tüm sürücüler vinyet ücreti ödüyor olsalar da, iyi bir yol olarak gerekli hizmeti almıyorlar. Karayolunda büyük delikler nedeniyle lastiklerin patladığı, araba jantlarının kırıldığı, şase ve süspansiyon sistemlerinin harap olduğu vakalar az değil. Vatandaşlar, “Ne için vinyet ücreti ödüyoruz?” diye kendi kendine soruyorlar ve yine de vinyet almaya devam ediyorlar. Nüfusun büyük bir kısmının her gün, sabah akşam aynı delik deşik ve tehlikeli ulusal karayolu kesiminde işe gidip eve dönmek için yolculuk yaparak, hayatta kalmaya çalıştığı göz önüne alındığında Rodop ilçelerinde yaşayan halkı kimsenin dert etmediği düşüncesi hakim olmaya başladı.

Öfkelenerek evine dönen Ardino İlçesi’nin birçok misafiri, Ardino’nun Bulgaristan’da çok güzel bir yer olduğunu, insanların çok misafirperver ve kibar olduklarını, otellerin ve restoranların iyi bir seviyede olduğunu, doğanın harika olduğunu, eşsiz doğal harikalar, tarihi ve kültürel yerlere sahip olduğunu, ancak yolun tam bir harabe olduğunu söylüyorlar.

Başlıca yolcu ve yük taşımacılığı yapılan Ardino ve Kırcaali arasında başka bir yol ve demiryolu hattı bulunmadığına göre insanlar nasıl hayatta kalabileceklerini merak ediyorlar. Ekonomi ona bağlıdır. Kötü yol yüzünden yurtiçi ve yurtdışından işadamları Rodoplara yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Ardino İlçesi sakinleri, kendilerinin de Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşı oldukları ve çocuklarının burada kalabilmesi için çalışmak ve onurlu bir şekilde yaşamak istedikleri konusunda hemfikirdir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar