NOVA TV, anne-babaların, 3.sınıf matematik çalışma kitabında yer alan bir ödevde çocukların toplama ve çıkarma işlemini alıştırmak üzere Roman ve Bulgarları toplayıp çıkarmaları istendiği için ırkçı ödev bulunduğuna dair alarm verdiklerini bildirdi.matematikkkasas

Ödevin içeriğinin şöyle olduğu açıklandı: “İzgrev semptinde sayısı Bulgarlar’dan 271 daha az 363 Roman yaşıyor. İzgrev’de kaç Bulgar yaşıyor?”. Ödevin ikinci versiyonu da var. Burada Romanların sayısı tekrar 363. Bulgarlar ise 27 daha az. Tekrar, sempte kaç Bulgar yaşadığı soruluyor.

Endişelenen ebeveynlerin ifadesine göre çocukların Bulgar ve Romanlar arasında fark yapmamalılar, çünkü hepsi Bulgaristan vatandaşıdır. Çalışma kitabını basan Prosveta Yayınevi Müdürü Nikola Kitsevski, her hangi bir sorun olmadığını düşünüyor. Tam bu ödevin, 10 yıl Romanların sosyal içermesi döneminde Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın talebi üzere ders planına dahil edildiğini belirtti.

Nikola Kitsevski, bu dönemde Bakanlıktan aldıkları bir mektupta çocukların küçük yaşta hoşgörülü olmayı alışıp, birlikte yaşadıkları farklı etnik gruplar olduklarını bilmeleri gerektiği yazdığını izah etti. Bu sebeple ders kitaplarında Bulgarların dışındaki etnik azınlıkların da isimlerinin geçmesi gerekli olduğunu ileri sürdü.

Kitsevski, bu gerçeklerin çocuklardan gizlenmeye çalışılmaması gerektiğini savundu. Şimdi mesela öğrencilerin Bulgaristan’da mültecilerin var olduğunu öğreneceklerini ve hatta yardımcı ders kitaplarının içeriğinde Suriyelerin de yer aldığı ödevlerin olabileceğini paylaştı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar