Dr. Nedim BİRİNCİ

Konu: HÖH-DPS partisinin suyu çekiliyor.       

1 Kasım 2015’te yapılan yerel seçimler Bulgaristan’da aklı başında olanları durup düşündürdü. Rüşvetsiz iş yapmayan, kendi dalaveresinin esiri olan HÖH-DPS partisi hızlı çöküş dönemine girdi. Bu yalnız BG Stratejik Araştırma Meresi tespiti olmakla kalmayıp, Sofya’da kamuoyu oluşturan en ciddi gazetelerin ana konusudur. Çünkü derme çatma olan Başbakan Boyko Borisov hükümetinin bacakları iyice sallanıyor ve onun da yeni dış kredi alma gibi temel politik adımlarda güvendiği dayanak meclisteki dalavere ortağı HÖH-DPS grubu olduğundan olay iyice ciddi nitelik adı.

Kırcaali’de belediye meclis başkanı seçilemiyor. Sofya’daki saray kurdu Ahmet Doğan’ın dayattığı kadroları seçilen üyeler onaylamıyor. Kırcaali ilindeki 53 köyde GERB partisi muhtar seçti. Etrafında estirdiği rüzgârdan bölgeye kuş konmayan Cebel Belediye Başkanı ve HÖH DPS Kırcaali il Başkanı bu defa burnu bükük geziyor.  Hak ve Özgürlük Davamızda partiler kuran, direniz merkezleri oluşturan, ilk ayaklanmayı gerçekleştiren, kurban veren, davamızı dünyaya duyurmayı ilk başaran an Cebel yöresi insanı, birçok köyde seçime gitmedi. HÖH partisinin dava pazarlığına ve ihaneti tercih ettiğini görenler protesto eylemine bu defa da pasiflikle başladılar. Koşukavak (Krumovgrad) Türk köylerinde GERB’in yüzde yüz seçim kazanması,  şehirde bir arya gelip dört laf yapacak insan kalmaması bu seçimin çok acı gerçeklerinden birisidir.

Bulgaristan’da hava değişti. Bulgaristan Türkleri ve Müslümanlar yeni bir rahmet bekliyor. İnsanlarımızın ruhu çatlamaya başladı. Özgürlük nemine muhtaç yanıp tutuşuyor.

Bulgar’ın da dili “Bizim buralarda Türk yok, hepsi Müslümandır” şeklinde sürtmeye başladı.

HÖH-DPS partisi yönetimine çekilen kadrolar Bulgaristan Türk kültür ve edebiyatından, Kimlik Davasına uzak ve yabancı, ruhsuz kişiler arasından olduğundan dolayı, işler iyice sarpa sarıyor. 1969’dan beri memleketimizde Türkçe kitap çıkarılması yasaktır, HÖH-DPS ana dilimizde 26 yılda bir tek kitap bastırmamakla tarih olmuştur. HÖH partisi yönetiminin halk kitlesinden kopması, partiyi büyük bir bunalım götürürken, parti içi baskının artması, yeni duruma çözüm olmadığı gibi, partinin suyunun çekildiği herkesin dikkatini çekiyor. Becerisiz, kendini beğenmiş, bencil ve egoist lider takımından kurtulalım çağrıları yükseliyor.

13-17 Kasım 2015 sayılı “Kapital” gazetesi 1 Kasım seçimlerinde HÖH-DPS kalelerinin yıkılmasına şu yorumu getirdi.

TAŞLAR SÖKÜLÜYOR

HÖH-DPS modeli: Sıkı baskı kurarak seçimleri kontrol altında tutma; tartışma kabul etmez liderlik modeli; emekçi halkı şirketler çemberiyle ve Çingene sevdasıyla boğma siyaseti artık sökmüyor.

1 Kasım yerel seçimlerinden sonra en fazla kullanılan: ONLARIN TAŞLARINA ONLARIN KAFASINA – Bulgar atasözü, en fazla HÖH-DPS partisi için dile getiriliyor.

Son 25 yılda yüzde yüz hâkimiyeti olan İsperih, Kubrat ve Gırmen belediyelerini HÖH-DPS kaybetti. 3 kale birden yıkıldı. Bundan 8 yıl önce Kote (Kazan) yere seçimlerini kazandığında yanlarından geçilmeyen HÖH-DPS yönetimi bu kaleyi de yitirdi. HÖH Silistre ilinde ve Kuzey Doğu karma bölgelerinde çok oy kaybetti. Bununla birlikte HÖH-DPS partisinin Romen (Çingene) mahallerindeki oy tekelini tuzla buz etmeyi başardı.

Çöküş o kadar derinleşti ki, Filive, Plovdiv belediye meclisinde HÖH-DPS partisinin artık bir tek meclis üyesi yok. Parti başkanı Lütfü Mestan’ın HÖH-DPS yerel seçim yenilgisini, 10 bin seçmenimizin dış ülkelerde bulunduklarından dolayı oy kullanmamalarına; 480 bin oyun geçersiz olmasına ve partinin oy satın almaya bel bağlamadığı gibi gerekçelere açıklamaya çalışsa da, bu yerel seçimler HÖH hareketine çok büyük ders olmalıdır. Bu sonuçların başında gelen ise şudur: parti çalışmalarında şimdiye kadar ana üslup olan, her şeyi şirketler çemberiyle sıkıştırarak dayatma; parti kadrolarını tepeden indirme ve zorla kabul ettirme; yerel idarelerdeki küflenmiş kadroların seçmen üzerindeki baskısıyla iş görme, artık bir istil olarak çalışmaz, sonuç vermez odu. Üstüne üstelik bu dayatmalı uygulama artık geri tepmeye başladı. Seçimin verdiği dersler şunlardır:

BİRİNCİ DERS: Seçmen liderin sözüne kulak asmıyor:

DPS partisinin GIRMEN belediyesini kaybetmesinden çıkarılan sonuç budur. HÖH-DPS yönetimi Belediye başkanlığın Ahmet Başev’i yükseltirken, bu kişinin tartışmalı biri olduğunu biliyordu. O, bu belediyeyi daha önce 14 sene yönetmişti. Partiden atılmıştı. 2007 seçimlerini bağımsız aday olarak kazandı. Sonra partiye geri alındı. Başev yıllardan beri HÖH-DPS milletvekili ve parti yönetim üyesi Aliosman İmmov ile anlaşamıyor. İlişkileri gergindir. Yerli partililerle de kavgası bitmiyor. Son meclis seçiminde o Blagoevgrad listesinde ikinci sıradaydı., fakat seçmen öncelikli (tercihli) oy kullanma hakkından faydalanarak Musa Palev’i seçti. Halkın sevgisini alan Palev’e baskı altına alan HÖH-DPS, milletvekilliğinden vaz geçmesinde direndi. Palev şimdi bağımsız milletvekilidir. Daha sonra, Gırmen’in “Kremikovtsi” Çingene mahallesindeki evlerin dozere yıkılmaya başlanmasıyla Ahmet Başev, HÖH-DPS kadrosu, belediye başkanı Bayan Minka Kapitanova ile sonsuz kavga başlattı ve halkın gözünden iyice düştü. M. Kostadinova ile belediye meclis üyeleri HÖH partisinden ihraç edildi. Böylece A. Başev’in belediye başkanlığı yolu açılmaya çalışıldı. Ne ki, Başev seçimi kaybetti.Pomaklar L.Mestan’ı da dinlemedi. Gırmen’e gidip Başev hakkında “Gırmen’in DPS Şahini” dese de, seçmen “hayır” dedi. Unutmamak gerekir, konuşması esnasında seçmenler L. Mestan’ın sözünü birkaç defa yuhalayarak kesti, bu 2 köyde daha oldu, fakat Mestan burada da halkı anlayamadı.

İKİNCİ DERS: Şirket üzerindeki tekel ancak şirket sahibinindir:

Blagoevgrad milletvekili İvan Palev’in başına gelenler, Kemaller (İsperih) milletvekili Günay Hüseyin’in de başına gelmemiş olsaydı, L. Mestan’ın İsperih ve Kubrat belediye seçimlerini neden kaybettiğini anlatması geremeye bilirdi.

  1. Mestan “DPS gerekli dersleri çıkaracaktır”, dedi ama doğru dersleri çıkarabilecek mi?

Günay Hüsmen HÖH-DPS meclis grubundan İvan Palev gibi, aynı nedenle atıldı. Halkın kendi milletvekilini seçmesi HÖH-DPS yönetiminin boğazına balık kılçığı gibi oturdu. İkisi de seçmenin tercihli oyuyla seçilmiştir. Palev, birkaç dönem mecliste oturan Nigar Cafer’i liste dışın atabilmişti. Günay Hüsmen Kemallerde büyük ölçekli bir tarım üreticisidir. Bölgede büyük çiftliklerde iri baş hayvancılık geliştiren odur. Birkaç defa Kemaller Belediye Başkanı seçilmiştir. HÖH meclis grubundan atılmazdan önce parti Kemaller ilçe başkanı görevinde bulunuyordu. 1 Kasımda yapılan yerel seçimlerde Günay Hüsmen, başkanı İlyana Raeva olan BİRLEŞİK BULGRİSTN partisi aracılıyla Beysim Rasim’i Belediye Başkanı adayı olarak gösterdi ve HÖH-DPS adayı Beysim Şükrü’nün yolunu kesti. İsperih belediyesi ile birlikte Kubrat Belediyesi de Güney Hüsmen taraftarlarının eline geçti ve bölgede yeni bir sosyal ekonomik ve politik iktidar kuruldu. Kubrat’ta yerel bir örgüt olan DEĞİŞİM ZAMANI KOALİSYONU dayı Bürhan Müzellifov, HÖH-DPS adayı olan Günan Halil’i ikinci turda belediye dışı bıraktı. Böylece herkes Güny Hüsmen’in DPS parlamento grubundan atılmasının bir yanlışlık olduğunu görebildi. G. Hüsmen verdiği demeçlerde, “partiden uzaklaştırılmış olmasına rağmen, Bulgaristan Türklerinin hak ve özgürlük davasına hayranlık duyduğunu” söyledi.

ÜÇÜNCÜ DERS: Güç kullanma yöntemleriyle başarı elde edilemez.

Kemaller seçimleri HÖH-DPS’ye bir ders daha vermiş olmalıdır. DPS, Günay Hüsmen’i geriletip yenmek için göstermişti Beysim Şürü’yü ikinci dönem belediye başkan adaylığına… Bilindiği üzere eski belediye başkanı B. Şükrü 2013 Nisanında “Voden” devlet orman çiftliğinde izinsiz avcılık yaparken iki orman bekçisine ve bir de koruyucuya ateş açmıştı. HÖH-DS milletvekilleri B. Şükrü’nün 2 defa Belediye başkanlığına aday gösterilmesinin yanlış olacağını dile getirseler de, saray kurdu A. Doğan elinde abuk sabuk hareket eden ve kaba kuvvet kullanan başka bir dalkavuk aday olmadığı için onun adaylığını ön plana çekti ve tosladı. Geçen sene Pomakları ürküterek HÖH saflarında disiplin sağlamak için geçen seneki erken Meclis seçimlerinde DPS milletvekili adayı gösterilen eski bir “DS” generallinin torunu olan Delyan Peevski’nin kaba hareketleri de Velingrad ilçesinde HÖH oylarını % 50 azaltmıştı. Türkler ve Pomaklara baskı artık geri tepiyor. Bir önceki seçimlerde 5 057 oy alan DPS bu seçimde 2 504 oy aldı. Bu, yalnız Sarnıtsa’nın Velingrt’tan ayrılmasıyla açıklanabilecek bir olay değildir. Çünkü 2011 yerel seçimlerinde DPS Sarnıtsa ile etraf yakın köyler olan Medeni Polyani ile Pobit Kadım köylülerinden toplam 837 oy almıştı.

DÖRDÜNCÜ DERS: HÖH-DPS Çingene oyları üzerindeki tekelini kaybetti.

HÖH-DPS Filibe örgütü kaynıyor. Bitmeyen kavgalar, ikinci büyük şehrimizde HÖH’ü bir belediye danışmasını çıkaramayacak duruma düşürdü. Yeni Mahalle “Stoliponovo” 2011’de DPS adayına 7 999 oy verirken ve DPS Filibe şehir meclisinde 3 temsilci gönderirken, bu defa kapının mangalına yapışamadı. Son 20 yılın en büyük yenilgilerinden biri budur.

DPS’nin Sliven iline bağlı Kotel (Kzan) belediyesinde GERB adayına belediye başkanlığını kaptırması ve belediye meclisi üyeliği içinde de GERB 609 oy alırken, ancak 120 oy alması büyük bir çöküşe işarettir. 1989 direnişin başladığı ve çok alevlendiği merkezlerden biri Kazan köyleridir.

  1. Mestan ve etrafındaki sofra ağları ve saray keneleri 1 kasım 2015 yerel seçimlerinden nasıl sonuç çıkaracaklar, yoksa bayram mı edecekler pek bilinmez, çünkü bu istihbarat gammaz lamacılarının ana ve esas ödevi Hak ve Özgürlük Hareketini çökertmek ve mezar taşının altına kibrit suyu emek de olabilir. Bu yönetim seçmenden, halktan, köylü ve kentli seçmenden kopmuştur ve halk düşmanlığı körüklemiştir. Aldığı tüm kararlar yanıştır ve partiyi hendek kenarına getirmiştir. HÖH DPS partisinin suyu çekiliyor, haberiniz olsun.
Reklamlar