Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve yeniden seçilmesinin ardından, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği konusundaki taahhüdünü güçlü şekilde tekrar vurguladığını hatırlatarak, “Avrupa Birliği’nden beklediğimiz, önceki yıllarda katılaşmış tutumlarının tekrar gözden geçirilmesi.” dedi.

Bakan Fidan, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ve Bulgaristan’ın “gerçek dost, yakın komşu ve güçlü müttefik” olduğunu dile getiren Fidan, Balkanlar’ın, bölgesel sorunlara bölgesel sahiplenme temelinde çözümler üretme vizyonunun en çok geçerli olduğu bölge olduğunu söyledi.

Fidan, iki ülkenin Balkanlar’da işbirliği ve dayanışmanın güçlenmesi için ortak çaba gösterdiğini belirterek, Güney Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci (GDAÜ) gibi özgün ve kapsayıcı girişimlerle barış ve huzur arayışında olduklarını ifade etti.

Başta Ukrayna savaşı olmak üzere mevcut uluslararası şartlarda Balkanlar’da güvenlik ve istikrarı önceleyen sağduyulu politikalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu vurgulayan Fidan, “Bu anlamda Türkiye ve Bulgaristan arasında çok boyutlu dostluk ve müttefiklik, Balkanlar’da istikrarın temel unsurudur.” dedi.

Fidan, ikili ilişkileri her alanda daha da derinleştirmenin ve güçlendirmenin Türkiye ve Bulgaristan’ın yanı sıra bölgenin ve Avrupa’nın da yararına olacağını söyledi.

İki ülkenin geniş yelpazede işbirliğini geliştirme potansiyeli olduğuna işaret eden Fidan, “Ticaret hacmimiz, ortak hedefimiz olan 10 milyar avroya her geçen gün daha da yaklaşmakta. Bulgaristan’daki iş insanlarımızın yatırımlarının çok özel bir konumu var.” diye konuştu.

Fidan, Türk şirketlerinin cam ürünlerinden alüminyuma, enerjiden otomotive farklı sektörlerde faaliyet gösterdiğini belirterek, bu şirketlerin çalışmalarının Türkiye ve Bulgaristan’ın ihracat temelli büyümesine katkı sağladığını dile getirdi.

Geçen yıl Türkiye’nin ihracatının 254,2 milyar dolarla rekor kırdığını hatırlatan Fidan, Türkiye’nin kara yolu ile Avrupa’ya yönelik ihracatının neredeyse tamamının Bulgaristan üzerinden yapıldığını belirtti.

Fidan, özellikle yaz aylarında Sırbistan-Bulgaristan sınırında da yoğunluğun azaltılması için yakın işbirliği yaptıklarını ifade etti.

Bulgaristan ile stratejik işbirliği alanlarından bir diğerinin enerji olduğuna dikkati çeken Fidan, “Bulgaristan ile enerji alanında işbirliğimiz yalnızca ticari bir faaliyet değil, bölgedeki enerji arz güvenliği işi de büyük önem taşımakta.” dedi.

Fidan, güvenlik alanında da Bulgaristan ile ileri işbirliklerinin olduğunu, terörizm ve düzensiz göç hususunda atılabilecek adımları görüştüklerini söyledi.

Mevkidaşıyla görüşmesinde Ukrayna’daki savaşı ve tahıl girişimini ele aldıklarını anlatan Fidan, Karadeniz’de sükunetin korunması ve bunu tehlikeye atabilecek girişimlerin engellenmesinin temel öncelikleri olduğunu vurguladı.

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel, düzensiz göçün Bulgaristan için öncelikli bir alan olduğunu belirterek “Özellikle bizim Şengen bölgesine dahil olma konusunda önceliğimizdir. Türkiye için de önceliktir çünkü bu konuda anahtar, paydaş konumdadır. Sadece Bulgaristan’ın değil, Avrupa Birliği’nin (AB) önemli paydaşıdır.” dedi.

Gabriel, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Bakanlık’taki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Konuşmasına Bakan Fidan’a misafirperverliği için teşekkür ederek başlayan Gabriel, mevkidaşını ülkesine davet etti.

Gabriel, iki ülke arasındaki işbirliğine değinerek Türkiye ve Bulgaristan’ın “gelecekteki meydan okumalara karşı çıkabilecek durumda” olduğunu söyledi.

Türkiye-Bulgaristan ilişkisinin karşılıklı saygı temelinde yürüdüğünün altını çizen Gabriel, görüşmenin stratejik alanlarda işbirliği imkanları açısından önemli olduğunu vurguladı.

Gabriel, Türkiye-Bulgaristan sınırının güvenliğinin korunması, enerji güvenliğinin sağlanması ve ekonomi gibi alanlarda işbirliğini geliştirmek istediklerini dile getirerek “Bulgaristan ve Türkiye yenilikçi ülkeler ve yetenekli insanlara sahipler.” diye konuştu.

Türkiye’nin soydaşlarına ilgi gösterdiğini ve işbirliğinin bu alanda gelişeceğini aktaran Gabriel, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki işbirliğinde insani temasların çok önemli olduğunu ve bunun yerini hiçbir şeyin alamayacağını vurguladı.

Gabriel, iki ülke için çaba gerektiren konular bulunduğuna işaret ederek bunların, Türkiye ve Bulgaristan arasında güzel bir işbirliğiyle iki ülke, vatandaşları ve bölge için fırsata dönüştürülebileceğini söyledi.

Düzensiz göçle ilgili herhangi bir ilave tedbir alınıp alınmayacağına dair soruya Gabriel, Fidan ile görüşmesinde bu konuya da büyük önem verdiklerini belirterek “Bu, Bulgaristan için öncelikli bir alan. Özellikle bizim Şengen bölgesine dahil olma konusunda önceliğimizdir. Türkiye için de önceliktir çünkü bu konuda anahtar, paydaş konumdadır. Sadece Bulgaristan’ın değil, AB’nin önemli paydaşıdır.” ifadelerini kullandı.

Gabriel, Ankara’nın bu konuda çok ciddi çaba harcadığına ve büyük ölçüde düzensiz göçmenin sınırı geçmesini engellediğine işaret ederek bunun takdir edileceğini düşündüğünü ve AB’nin de bu konuda Türkiye’ye destek vereceğini belirtti.

Ülkesinin her düzeyde Türkiye ile çok iyi bir işbirliği içinde olduğunun altını çizen Gabriel, bu işbirliğinin her şeyden önce güvene dayandığını ve karar alarak mevcut durumlara çözüm üretildiğini söyledi.

Gabriel, bugünkü verimli işbirliği için Fidan’a teşekkür ederek “Her bir müspet netice düzensiz göçmenle mücadeledeki bizim için ve AB için de bir önceliktir.” dedi.

AA

Reklamlar