Bulgaristan’da parlamentoya bağlı Dinler ve Etik Komisyonu Başkanı Plamen Slavov, yürürlükteki Dinler Kanunu’nda yapılan değişikliklerin halihazırda ibadete açık dini mekanları kapsadığını söyledi.
bulgaristan-Dinler-ve-Etik-Komisyonu-Bask-Plamen-SlavovSöz konusu kanunun dikkatli okunması halinde, oradaki metinlerin şu an ibadete açık cami ve benzer dini mekanlara ilişkin olduğunu belirten Slavov, yargı sürecinde bulunan davaların Dinler Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile farklı konular olduğunu ifade etti. İlgili yasanın, parlamentoya bağlı komisyonlarca tartışma aşamasında bulunduğunu kaydeden Slavkov, yasa tasarısıyla ilgili farklı görüşlerin olabileceğini, anormal bir durum olmadığını vurguladı.
Dinlerin temsilcileriyle görüşmeye devam ettiklerini belirten Slavov, bu dialogun sürekli olması gerektiğini, Bulgar toplumunun da dini temsilcilerinin görüşü hakkında kendi tutumunu ifade edebileceğinin altını çizdi.
Gazetecilerin “vakıf mallarıyla ilgili kanunun kabul edilmesinin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın son Bulgaristan ziyaretiyle bir bağlantısı var mı?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Slavov, “Bu ziyaretle sözkonusu kanun arasında bağlantı aramayın çünkü kanun tasarısı daha önceki hükümetin döneminde ele alınmıştı. Kanunun doğal bir adım olarak kabul edilmesi gerekir. Devlet ile geleneksel dini kurumların arasındaki ilişkilerin dinamik olduğunu gözönünde bulundurmamız lazım. Bu dinamizm, kabul edilen ve görüşülen kanunlara da yansımalı. Tekrar ediyorum, yasa tasarısı çok dikkatli okunmalı. Sadece metin olarak değil, gerekçe olarak da ele alınmalı”  dedi.
Öte yandan Bulgaristan Başmüftülüğünün, 1944-1989 yılları arasında millileştirilen vakıf mallarının, kuruma iadesi için ülkenin çeşitli şehirlerindeki mahkemelerde başlattığı hukuk mücadelesi sürüyor.
AA
Reklamlar