Yurt dışında ve kasabada yaşayan Ardino’nun Dyadovtsi (Dedeler) köyünün eski sakinlerinin girişimiyle Şeytan Köprüsü yakınında köyde yaşamış olan herkesin anısına çeşme inşa edilmesi için bir Organizasyon Komitesi kuruldu. cesme
Girişim Komitesi Başkanı seçilen Ceylan Mutalibov, bu hayırlı işi tamamen desteklediğini ifade etti. Seyfi Mestanov, Güner Çobanov, Mümün Onbaşı ve köyde kökenleri olan herkes ona yardım edecek.

Ceylan Mutalibov, Girişim Komitesi’nin birinci ödevin, çeşmenin projesini hazırlanması olacağını bildirdi. O, çeşmenin kurulacağı yeri sağlayan Mümün Onbaşı’ya teşekkür etti. Şu anda orada su akan boru var.

Mutalibov, “Ardino bölgesinde insanların da, hayvanların da su içmesiyle hayır kazanılması için çeşme yapma geleneği var” diye kaydetti. Ardino, yurt içinde ve Türkiye’de yaşayan köyün eski sakinleriyle birçok kez yapılan temaslarda çeşme projesini finanse etmeye hazır olduklarını ifade ettiklerini paylaştı.

Projeye göre çeşme iki katlı bina şeklinde yapılıp, Dyadovtsi köyünün aşağı, orta ve yukarı olarak üç mahallesini sembolize eden üç musluğu olacak. Ahşap banklar monte edilecek, çeşmenin etrafında çiçekler olacak.

Dyadovtsi, Ardino’nun kuzeydoğusunda 6 km mesafede bulunuyor. 40-50 yıl önce bu güzel Rodop köyünde hayat varmış. Köyde 60’ın üzerinde ev, ilkokul, muhtarlık, mescit, kreş, toplum merkezi ve sinema salonu bulunuyormuş. Geçen asrın 60’lı yıllarında insanlar geçim kaynağı aramak için köyünü terk edip Ardino, Aytos, Asenovgrad ve ülkenin başka yerlerine göç ediyorlar.

1989 yılında ülkedeki demokratik değişimlerden sonra köyde kalan ahali, binlerce Bulgaristan Türkünün kaderini paylaşıp Türkiye’nin Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerine göç ediyor. Onlardan sonra köyde boş, gasp edilen ve harap evler kalıyor. Dyadovtsi köyünün son sakini Sali Şaban, 2011 yılında kış aylarında hayata gözlerini yummuştur. O, köyde 20 yıl boyunca tek başına yaşamıştır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar