dambali-tepesi5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece, Bulgaristan’ın birçok yerinden binlerce çocuk ve yetişkin insan bu yıl da Momçilgrad’ın Letovnik köyüne yakın Dambalı Tepesi’nde su içti. Yüzlerce kişi, oradaki taş kütlelerinden akan suda şifa aradılar. İnsanlar, yılda bir kez Hıdrellez kutlanılan 6 Mayıs’ın ilk saatlerinde gün doğmadan önce tepeden taş kütlesine aşağıya dökülen suyun şifalı olduğuna inanılıyor ve bunun gece yarısı Dambalı’daki meşe korusunun garip bir şekilde hışırdadığında olduğuna inanılıyor.

Asırlarca sürdürülen bu gelenek bu yıl da Dambalı’da binlerce Müslüman ve Hıristiyan’ı bir arada topladı. Momçilgrad Belediyesi’nin bu yıl da Letovnik ile Dambalı arasındaki 3 kilometrelik kara yolunu düzleştirdi. Ayrıca Belediye tarafından tepede aydınlatma sağlandı.

Hiç kimse burada akan suyun şifalı olduğuna dair inancın ne zaman belirdiğini bilmiyor. Yerel halk bu inancın Alevi evliyası Yaran Baba’ya olan hürmetle ilgili olduğunu düşünüyor.

Efsaneye göre kuraklık zamanında kendisi bu taş kütlesine yumrukla vurmuş ve oradan su akmaya başlamıştır. Bu yıl da çocuk ve yetişkinler gece yarısından sonra elbiselerinin bir kısmını ağaçların dallarına bağladılar. Bu hastalığın orada kaldığı inancıyla yapılıyor.

Momçilgrad Belediyesi’nden yardımda bulunan ve hasta çocukla yaşlı insanların Dambalı’ya taşınılması için taşıt aracı sağlayanlara teşekkür ediliyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar