Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, gazetecilerin önünde yaptığı açıklamada, savcılık ve genel olarak yargının çalışmalarına siyasi müdahalelerin olduğunu iddia etti. Radev, yargıdaki bu müdahalelerin çözümünde ise Yüksek Yargı Kurulu’nun önemli bir rol oynadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Radev, Bulgaristan’daki yargı sistemine ilişkin hipotezler üzerinde spekülasyon yapmak istemediğini ifade ederek, mevcut durumda dikkate alınması gereken en önemli unsurlardan birinin Yüksek Yargı Kurulu olduğunu vurguladı. Radev, başsavcılık için adı geçen Ivan Geşev konusunda yorum yapmaktan kaçınırken, kuruluşun kararlarını ve kadro oluşturma sürecini denetleyen Yüksek Yargı Kurulu’nun, yargı bağımsızlığının ve adaletin teminatı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Radev, Yüksek Yargı Kurulu üyelerinin siyasi müdahalelerin ve yatkınlıkların ortaya çıkmasıyla birlikte bağımsızlıklarını ve tarafsızlıklarını göstermelerini umduğunu dile getirdi. Ayrıca, yargı sisteminin hukuka ve yargıda oluşturulan ilkelere bağlı kalacaklarını vurguladı. Radev, Halk Meclisi’nin ise yargı sorunlarından vazgeçtiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in yargıdaki siyasi müdahaleler konusundaki açıklamaları, Bulgaristan’da yargı bağımsızlığı ve adaletin sağlanması konularındaki tartışmaları tekrar gündeme getirdi. Yüksek Yargı Kurulu üyelerinin bağımsızlık sözleri ise umut verici olarak değerlendirildi.

BG HABER

Reklamlar