Bulgaristan’da GERB-SDS koalisyonunun başbakan adayı Mariya Gabriel, kulis ardı anlaşmalarla bazı kişilerin hükümette yer almasına müsaade etmeme kararıyla birlikte hükümet kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e iade etti. Gabriel, Cumhurbaşkanı önünde yaptığı konuşmada son 48 saat içinde siyasi güçlerle yapılan istişareler sonucunda PP-DB koalisyonunun parlamento grubuyla ortak karar aranmasına varıldığını ve Bulgaristan’ın açık prensipleri, hedef ve sorumlulukları olan bir hükümetin oluşturulması için ortak tavizlerin yapıldığını vurguladı.

Gabriel ayrıca PP-DB koalisyonunun başbakan adayı Prof. Nikolay Denkov ve iki partinin liderleriyle yapılan görüşmelerde ikinci hükümet kurma yetkisinin ulusal olması gerektiğini, koalisyonun dönüşümlü olarak başbakan ve başbakan yardımcısı pozisyonlarını üstlenmesi, sağlam bir yasama ve yönetim programıyla belirtilen sorumluluklara sahip olması gerektiğinin farkında olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Gabriel’e çabaları için teşekkür ederek bundan sonraki hükümet kurma yetkilerinin daha fazla taviz ve toplum önünde aktif iletişim gerektirdiğini vurguladı.

Mariya Gabriel ve Prof. Nikolay Denkov daha önce Halk Meclisi’nde ortak bir basın toplantısı düzenledi. Burada, parlamentoda temsil edilen birinci ve ikinci siyasi güçler arasında dönüşümlü ortak yönetim konusunda uzlaşıldığı belirtildi.

Hükümetin birinci siyasi gücün desteğiyle en az 18 ay çalışacağının garantisi olarak, ilk 9 ayda başbakanlık görevinin Nikolay Denkov’a, Mariya Gabriel’in ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapmasının önerildiği belirtildi. Diğer 9 ay boyunca ise GERB-SDS adayının Başbakan, PP-DB koalisyonunun adayının ise Başbakan Yardımcısı olması teklif edildi.

Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in ikinci hükümet kurma yetkisini sunması bekleniyor.

BG Haber

Reklamlar