Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Bulgaristan’ı resmi ziyarette bulunan Sloven mevkidaşı Borut Pahor, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Radev, şunları belirtti: “Bulgaristan ve Slovenya, Batı Balkanlar denilen kırılgan bölgenin her iki tarafında bulunuyor. Bu iki tarafta, bölgenin istikrarı ve güvenliğine katkıda bulunan ve ikili ilişkilerinin olumlu gelişmesine örnek teşkil eden ülkeler olması çok önemlidir”.

Devlet Başkanı, ulaşım, dijital ve elektrik ağları arasında ara bağlantı kurulmasının, Balkan Yarımadası ve Batı Balkanlar için çok önemli olduğunu vurguladı.

Dün Sofya ve Ljubljana arasında açılan direk havayolu hattı ile ilgili Devlet Başkanı, “Bulgaristan ve Slovenya, bu konuda mükemmel bir örnek teşkil ediyor” dedi.

Devlet Başkanı, iki başkent arasındaki doğrudan havayolu bağlantısının, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi için önemli bir ön şart olduğuna inandığı turizme yeni bir ivme kazandıracağını vurguladı.

Radev, “İkili ilişkilerle ilgili önemli noktalara değindik. Slovenya Cumhuriyeti’nin AB’deki en yüksek ekonomik büyüme oranlarından birine ulaşması, Slovenya vatandaşlara yüksek standart ve yaşam kalitesi sağlanması konusunda edindiği deneyim bizim için çok önem arz ediyor” diye vurguladı.

Cumhurbaşkanı, geçen yıl ülkemiz ile Slovenya arasında ikili diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25.yılı kutlandığını hatırlattı.

Rumen Radev, “Bulgaristan ve Slovenya, sadece NATO ve AB içinde ortak ve müttefik ülkeler değil, bizler benzer tarihsel deneyime ve geleneklere sahibiz. Devlet Başkanı Pahor ile iki ülke arasında farklı seviyelerde düzenli ve kapsamlı bir siyasi diyalogun olduğu konusunda hemfikir olduk. Bu diyalog, ekonomi, eğitim, kültür, turizm ve yatırım gibi diğer alanlardaki ilişkilerimizi geliştirmek için iyi bir ön koşuldur. Kültür ve eğitim alanındaki bağlarımız, ikili ilişkimizin sağlam bir temelini oluşturmaktadır” diye vurguladı.

Cumhurbaşkanı, yapılan toplantıda ülkemizin Slovenya’nın desteğini aldığı Schengen Bölgesi’ne olası üyeliğimizin de ele alındığını belirtti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar