Musa VATANSEVER

Tarih: 11 06 2017

Konu:  Bulgaristan’da gizli Nazi örgütü olduğuna artık inanmayan kalmadı.

İkinci Borisov hükümetinin istifa etmesinden sonra, 44. Halk Meclisi için erken genel seçim örgütlemek ve düzenlemek göreviyle  27 Ocak 2017 ile 3 Mayıs 2017 tarihleri arasında, sadece 35 gün görevde kalan,  herkesin dağıldığını düşündüğü,  nerede nefes aldığını kimsenin bilmediği İstikrar ve İlerleme Ulusal Hareketi adına Başbakan olan Prof. Ognyan Gercikov tarafından kurulan hükümette İç İşleri Bakanı atanan Rumen Uzunov, ülkede düşünme defterini kapayanlara da dudak ısırttı. Geçici hükümetin dağılmasından sonra, yeni Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in en yakın çevresine aldığı ve güvenlik danışmanı görevine atadığı Plamen Uzunov’un suratına Hitler bıyığı takmış ve sağ kolunu kaldırıp Nazi selamı verirken seçilmiş fotoğrafları gazetelerde birinci sayfaları doldururken, sanal ortamda ülkeyi sarstı. R. Uzunov, İç İşleri Bakanlını koltuğuna Plovdiv (Filibe) İl Polis Amirliği Şefliğinden getirilmişti.

Henüz 100 gününü doldurmayan III. Borisov hükümeti faşist işaretlerle resim çektirip sanal ortamda ünlenen bir bakan yardımcısını bir de Savunma Bakanlığında görev alan şube şefini görevinden almak zorunda kaldı.  İç İşleri Bakanının da Nazici çıkması ve Cumhurbaşkanlığı danışmanlığına kadar yükselmesi, siyasi liderlerin tüylerini diken diken etti. Kuşkusuz kimsenin Cumhurbaşkanı Radev’e “o faşist etrafında ne arıyor? Kimi bekliyorsunuz? Hemen azlediniz!” demeye yetkisi olmadığından, siyasi parti liderleri görüş açıklamakla yetiniyorlar.

Ana muhalefet partisi lideri Kornelya Ninova, “Rumen Radev kararlarını kendisi alıyor, fakat ekibinde Nazi ruhlu kişiler bulundurması kabul edilemez!” dedi.

Konuya seyirci kalmayan Başbakan Boyko Borisov, “Geçici hükümet İç İşleri Bakanının yeni görevinden hemen serbest bırakılması emrinin açıklanmasını bekliyorum” dedi.

Biz “Cumhurbaşkanına  akıl hocalığı yapmak istemiyoruz” fakat Bulgaristan Sosyalist Partisinin “Nazi işaret ve sembolleri konusundaki kesin tutumumuzda değişiklik yoktur. Tutumumuz ilkeseldir!” dedikten sonra, “Benzer Hitlerce işaret ve sembolleri asla kabul edemeyiz” diye vurguladı.

Basında çıkan yazılarda Bulgaristan’da yeni Naziliğin dal budak salarak yeniden gizliden gizliye yayılmasının, 2001-2005 yılları arasında, 50 yıl aradan sonra, Madrit’ten gelip Bulgaristan Başbakanı olan Simeon Sakskoburggotski dönemine rastladığına işaret ediyor.

Bulgar faşizmi, II  Simeon’un babası olan III Boris Çarlığı yıllarında gerçekleştirilen  1923 askeri darbesiyle boynuzlarını göstermiş ve 1944 yılına kadar güçlenmiştir. Bulgar faşistler ikinci darbeyi 9 Haziran 1934’te yapmıştır. Bu iki darbenin gerçekleştirilmesinde Bulgar ordusunun ve özellikle de 2. Ordu Komutanı Gen Lukov’un rolü büyük olmuştur. 1942’de Savunma Bakanı olan bu General Bulgaristan’ı Hitler Ordularıyla birlikte Rus cephesine itmeye çalışmıştır. 1990’dan sonra, Bulgaristan’daki faşizm çömezleri “Lukov Hareketi” örgütlediler ve her yıl Nisan ayında Başkentte ve bazı diğer büyük kentlerde  “Lukov Nümayişleri,” fener alayları, gövde gösterileri düzenliyorlar.  Bu faşizan hortlamaya izin verilmemesi gerekirken, faşistlerin serbestçe dolaşmalarına, gövde gösterilerinin dağıtılmamasına, TV programlarında atıp tutmalarına neden engel olunmadığı artık açıkça ortaya çıktı. 2001’den beri geçen 15 yıl içinde bu güçler artık polis ve istihbarata, belediyelere sızacak kadar yol almışlar ve hatta Cumhurbaşkanı danışmanı olabilmişlerdir.

Bu gelişmelerin temelinde KGB emirleriyle çalışan Ahmet Doğan’ın olduğunu düşündükçe utanıyorum. Çünkü Sofya’dan özel uçakla Madrit’e gidip  Simeon Sakskoburggotski’yi Bulgaristan’a davet eden  Hak ve Özgürlükler Partisi eski lideri Ahmet Doğan ve HÖH milletvekili İvan Palçev ikilisidir. Bugün artık herkes görüyor ki, eski Çar II. Semeon 2001-2005 yılları arasında memleketimize iki çeşit tohum saçtı:  Birisi rüşvet, hırsızlık, devlet adına dalavere ve ikincisi de faşizm tohumlarıdır. Ne yazık ki ikisi de tuttu.

Çar Partisi olarak bilinen, II. Simeon Ulusal Hareketi Partisi’nin birkaç yıl lideri, milletvekili olan ve hatta Meclis Başkanlığı yapan, 27 Ocak 2017 tarihinde de geçici başbakan atanan Prof. Ognyan Gercikov’un görevinin yer altı ocaklarında yetiştirilen faşist kadroları birer ikişer siyasi sahneye taşıma ödevini yerine getirdiği gün ışığına çıkmış bulunuyor. Bu gelişmelerin arasında en kötü olan ise bir emekli general olan ve onun da Lukov hareketi taraftarı olduğu basına düşen, (13 Kasım 2016’da)  HÖH’e verdiğimiz oylarla seçilen şimdiki Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in bu konudaki kararlılığıdır. Demek istediğim Başbakan Og. Gercikov kabinesindeki bakanları o göstermişti.

Önemle vurgulanması gereken ikinci nokta ise şudur.

Bugün biz Bulgaristan’da siyasi olarak örgütlü 30-35 dernek, birlik, hareket, kulüp ve partiden söz ediyoruz.  Bunların hepsi bugün 3 siyasi partide ve şapka olarak da güya “Yurtseverler Birliği” nde birrleşmiş bulunuyorlar. Bu 3 siyasi parti şunlardır:

  • “Ataka” partisi ve Başkanı Volen Siderov. Bu parti ülkemizdeki

sol faşizmin, sol aşırı milliyetçiliğin ve ırkçılığın savunucusudur. Kurulması için parayı – 1 milyon 600 bin levayı – “Multi Grup kasasından Ahmet Doğan vermiştir. Bu partinin kurulması da KGB planıdır. Hedeflerinde Bulgaristan’ı istikrarsızlaştırmak, ertnik topluluıklar arası düşmanlık aşılamak ve halkın huzurunu gece gündüz bozmantır. Bu parti Moskova’dan aldığı paralarla “Alfa” TV çalıştırıyor ve gazete çıkarıp yaygın propaganda yapıyor.

  • 1992’se sahneye çıkan VMRO-İç Makedon Devrim Örgütüdür.

Bu örgüt 1945’te yasaklanmıştı. Bulgaristan’da 2 başbakan ve 1 dış işleri bakanı katili olan, askeri darbelerde kan akıtan bir gizli ve yarı gizli çalışan bir örgüttür. Tek başına meclise giremese de ortaklık bulacak aşırı sağ ve ırkçı örgütle kaynaşma yolları bulmayı her zaman başarmıştır. 2014’ten beri olağanüstü aktiflik gösteren bu partinin % 3 gibi bir oy potansiyeli olsa da, bu hükümette Başbakan yardımcısı ve Savunma Bakanı ile katılmayı başarmıştır. Türklere karşı izlediği siyasetin temelinde şu dönem soydaşlarımızın oy kullanmasının tamamen yasaklanması ve camilerimizde Türkçe ibadetin tamamen yasaklanması, Türkiye C. Diyanet İşlerinden gelen dini kadro, eğitimci, okutman, denetimci, uzman ve müdürlerin ülkemizde görev almasının yasaklanması ön plana çekilmiştir.  “Ataka” partisi olduğu gibi VMRO da Avrupa Konseyi tarafından “faşist” ve aşırı milliyetçi oluşum olarak nitelendirilmiştir. Her 2 partinin de  Sofya meclisinde ve Avrupa Birliği  Genel Kurulunda vekilleri görev alıyor.

  • Bulgaristanı Kurtarmak İçin Ulusal Cephe” partisi kurumlaşmış

Faşizmin örgütsel kitle yapısı güçlü ve yaygın, propaganda mekanizması güçlü çalışan ve anti-Türk saldırılarının dozunu asla düşürmeyen bir örgüttür. Bu üç partinin birleştiği “Yurtsever Cephe” son seçimde % 9 oranında oy alarak, Bulgaristan’da 3. Siyasi güç oldu ve başkanı olan Valeri Simyonov Başbakan Yardımcılığına yükseldi. Bulgaristan’da son 3 ayda bu kadar çok faşistin birden fışkırması gizli ve iyi finans kaynaklarından destek alan bir yapılanma olduğuna işaret ediliyor. Bu partilerin üçü de yasaklanmadan Bulgaristan demokratikleşemez…

Bu fikrimizin kanıtlanması biraz da Cumhurbaşkanı Radev’in güvenlik sorunları danışmanı Plamen Uzunov’u görevinden atıp atmayacağına büyük ölçüde bağlıdır.  O bu adımı atarsa, Başbakan Boyko Borisov’un da faşist Başbakan Yardımcıları Valeri Simyonov ile Krasemir Karakaçanovu  görevden uzaklaştırılması beklenebilir.

Faşistlerin katıldığı hükümeti asla desteklemeyiz” diyen ve her konuşmasında daha sert tavır almaya çalışan HÖH Partisi Başkanı Mustafa Karadayı, “elinde olsa ama değil, ben ne yapabilirim, şu yukarıda anlattıklarınız benim başkanlığımdan önce olmuş işler, ben Doğan’dan nasıl hesap sorayım?” diyecek de şartlar henüz olgunlaşmadığı, sorun ve yüklerin ağırlığı onun belini hepten bükmediği için sorunların özüne inemiyor.

DOST Partisi Başkanı Lütfi Mestan son demecinde, daha gerçekçi konuştu. O, Boyko Borisov’un sırtında “faşist” Valeri Simyonov yükü olduğundan dolayı, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ısınmasına katkıda bulunamayacağını söyledi. Doğrudur.

Bizi izlemeye ve paylaşmaya devam ediniz.

Reklamlar