Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, AB üyeleri ülkelere ve AB Konseyi’nde dönem başkanlığı yapan Bulgaristan’a, Kırım’da yapılacak sözde Rusya başkanlık seçimlerini kınama ve tanımama çağrısı yaptı.

Avrupa Komisyonu’nun Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki temsilciliğinde 14 Mart tarihinde, “Kırım’ın İşgalinin 4’ncü Yılı: Çıkmazdan Bir Çıkış Var Mı?” konulu açık toplantı gerçekleştirildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre etkinlik, Ukrayna’nın Bulgaristan Büyükelçiliği ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından organize edildi. Etkinliğe Bulgaristan hükümeti, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve diplomatlar, önde gelen uzmanlar, siyaset uzmanları, gazeteciler katıldı.

Açıklamada, “Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Ukrayna’nın Bulgaristan Büyükelçisi Nikolay Baltajı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun “Kırım’ın İşgaline Son Verilmesinin Dostları” isimli uluslararası platformun kurulması ile ilgili inisiyatifini tanıttı. Ayrıca işgal altında olan Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki güncel durum, işgalci yönetim tarafından Kırım Tatarları ve etnik Ukrainlere yönelik hak ihlalleri, yarımadanın giderek askerileştirilmesi ve benzer konular hakkında bilgi verildi.” denildi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı (KTMM) Refat Çubarov, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere ve AB Konseyi’nde dönem başkanlığı yapan Bulgaristan’a, Kırım’da 18 Mayıs tarihinde yasa dışı olarak yapılacak sözde Rusya başkanlık seçimlerini kınama ve tanımama çağrısı yaptı. Ayrıca Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin işgal edilen yarımadada yaşayan halka yasa dışı sözde seçimleri boykot etme çağrısında bulunduğunu aktardı.

Bulgar uzmanlar, Kırım’ın işgalinin sonuçlarının Ukrayna’nın yanı sıra Karadeniz bölgesinde güvenlik sorunlarının artmasından dolayı uluslararası toplum için de tehlikeli olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, “Güvenlik ve savunma uzmanları NATO’yu, Kremlin tarafından artan tehditlere karşı koymak için Karadeniz bölgesindeki tüm ülkelerin savunma kabiliyetini artırma ve Ukrayna’nın NATO’ya entegrasyonunu hızlandırma çağrısında bulundu.” diye kaydedildi. Etkinlik çerçevesinde Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kremlin’in Tutsakları” isimli filmin gösterimi gerçekleştirildi.

QHA

Reklamlar