Bulgaristan’da giderek daha fazla çocuk, telefon, bilgisayar ve televizyon kullanımı nedeniyle anadil yerine İngilizce’yi öncelikli olarak öğrenmeye başlıyor. Konuşma terapisti Petya Hristanova’ya göre, bu eğilim giderek daha yaygın hale geliyor. Yapılan araştırmalar, konuşma zorluğu yaşayan 3-4 yaşındaki çocukların temel sorununun, telefon oyunlarında duydukları yabancı kelimeleri öğrenmeden önce anadillerini öğrenmemeleri olduğunu gösteriyor.

Devamını oku: Çocuklarımızın Anadili, Yabancı Dillerden Önce Öğrenilmesi Gerekiyor

Petya Hristanova, “Yabancı dil öğrenmek kötü bir şey değil, ancak bu, anadilin yeni bir dil öğrenmek için sağlam bir temel oluşturduğu bir noktada yapılmalıdır” dedi. Anadilin önemine vurgu yapan uzmanlar, özellikle çocukların 3 yaşına kadar olan dönemlerinde, ebeveynlerin anadili öğrenmeleri konusunda son derece dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar. Çocukların doğumundan itibaren öğrenmeleri gereken ve sosyal kimliklerinin oluşmasında temel rol oynayacak olan en önemli faktör anadildir.

Uzmanlar, “Beyin başlangıçta boş bir beyaz tahta gibidir ve oraya ne yazarsak o kalacak. Çocuk her şeyi otomatik olarak ezberler. Evet, çocuk sayabiliyor ama ona “bu hangi renk” diye sorsanız sizi anlamaz, çünkü daha önce kimse bu soruyu yöneltmemiştir. Ne yazık ki, bu bir tür salgın haline geldi” diyorlar.

Petya Hristanova, ebeveynlere çocuklarının bu kadar küçük yaşlardan itibaren farklı cihazlarla etkileşime girmesine izin vermemelerini tavsiye ediyor. Anne ve babaların, çocuklarıyla birlikte daha fazla kaliteli zaman geçirmelerinin son derece önemli olduğunu belirtiyorlar.

BG Haber

Reklamlar