Dr. Nedim BİRİNCİ katılımcılara hoşgeldiğin dedikten sonra herkesi aya davet ederek saygı duruşu ve ardından da canlı olarak TRT Sanatçısı Sn.Rüstem AVCI’yı kürsüye davet etti. Ardından Dernek Başkanı Rafet ULUTÜRK, Osman BÜLBÜL’ün gönderdiği yazı okundu. Daha sonra Derneğin Genel Sekreteri kısaca bir tanıtım yaptı ve Konferans konuşmacısı Şamil KUCUR’u kürsüye davet ettiler.
Dr.Erdal KARABAŞ Rafet ULUTÜRK’ü kürsüye davet etti ve Bayrampaşa kaymakamını da davet ederek kendilerine Bulgaristan Türkleri için yapmış olduğu çalışmalardan dolayı ve çıkarmış olduğu bu kitap için kendilerini kutlarken Rafet ULUTÜRK’e bir kupa hediye edildi.

 

Bayrampaşa Kaymakamı Canbaba:- ‘Şimdi barışçıl yollarla yeniden Balkanlar’da etkin olmak gibi bir fırsat var. Kimseyi ürkütmeden ama sonuna kadar haklarımızı kullanarak oralarda etkin olmamız lazım’

Bayrampaşa Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, “Şimdi barışçıl yollarla yeniden Balkanlar’da etkin olmak gibi bir fırsat var. Kimseyi ürkütmeden ama sonuna kadar haklarımızı kullanarak oralarda etkin olmamız lazım.” dedi.

Bulgaristan Türkleri Derneği (BULTÜRK) tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılı dolayısıyla düzenlenen “Çanakkale Zaferi ve Bulgaristan Türkleri” konulu konferansta konuşan Canbaba, Bulgaristan’daki Türklerin Bulgaristan-Türkiye ilişkilerini geliştirecek mekanizmalar oluşturmaları gerektiğini belirtti.

Bulgaristan’da 26 Mart’ta yapılacak seçimlere ilişkin sandığa gidin çağrısında bulunan Canbaba, “Ne kadar çok oy o kadar etki demektir. Orada etkin olabildiğimizde oradaki insanlarımızın yaşam kalitesini arttırabiliriz. Bulgaristan’ı Türkiye’ye yakınlaştırabiliriz. Bunu bilimsel metotlarla yapabiliriz. Ekonomik olarak büyüyebilmemizin gelişmemizin bir yolu da bu aslında.” dedi.

Balkanların Osmanlı Devleti’nin yaşam alanı olduğuna vurgu yapan Canbaba, şunları kaydetti:

“Şimdi barışçıl yollarla yeniden Balkanlar’da etkin olmak gibi bir fırsat var. Kimseyi ürkütmeden ama sonuna kadar haklarımızı kullanarak oralarda etkin olmamız lazım. Sizlerin orada etkin olması oradaki Türklerin yanı sıra geleceğimiz için de önemli. Bunun için çalışmamız, kafa yormamız lazım. Bulgaristan’daki Türklerin örgütlenmesini desteklememiz lazım. Nereye oy verirse versin Türklerin oy kullanması gerektiğini düşünüyorum. Siyasete katılımlarının yüzde 100 olmasını arzu ediyorum.”

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner ise Osmanlı’nın Bulgaristan’da uzun yıllar köklü medeniyet kurduğunu, her kentinde Osmanlı eserlerine rastlanabileceğini söyledi.

BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk de Türkiye Cumhuriyeti’nin gösterdiği hedefe emin adımlarla ilerleyeceklerini dile getirdi.

Bulgaristan’daki seçimlere katılan DOST Partisi’nin Meclis Başkanı Rasim Bilgehan da Türkiye’deki seçmenlerin oy kullanabilmesi için çalışma yürüttüklerini, bugüne kadar 19 bin kişiyi sisteme kaydettiklerini ifade etti.

Seçimlere ilişkin, “Geniş perspektifli Balkan politikamız olmadı. Günübirlik değil, uzun vadeli politikalar olması lazım. Bütün enerjimizi bu yeni oluşumun barajı geçmesi üzerine kurgulamamız gerekli.” diyen Bilgehan, Bulgaristan’ta seçimler öncesinde çok ciddi sindirme politikalarına maruz kaldıklarını anlattı.

 

Bilgehan, şöyle konuştu:

“Bölgede çok ciddi sindirme politikası var. Bulgaristan bir Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen maalesef insanlar düşüncelerini ve fikirlerini özgür bir şekilde ifade edemiyorlar. İnsanların düşünceleri ve iradeleri sandığa düzgün şekilde yansımıyor. Seçim sistemi maalesef çok kötü. Türkiye’de 35 sandık açıldı. 19 bin kişi sisteme girmiş. Bu kadar kişinin bu kadar sandıkta oy kullanması çok zor. Bir de oy potansiyelinin olduğu yerlerde değil de daha uzak bölgelerde sandıkların kurulmasına karar verilmiş. Bütün bu zorluklara göğüs geleceğiz.”

Reklamlar