şakir arslantaş ile ilgili görsel sonucuŞakir ARSLANTAŞ

13 09 2017

KonuBulgaristan hükumetinin dış siyaset değerlendirmesi                                                  

 

2016 yılı Bulgaristan ulusal güvenliğiyle ile ilgili 2016 yılı değerlendirmesi III. Borisov hükümetinde görüşüldü ve onaylanmak üzere halk meclisine gönderildi. Bulgar hükümeti, Bulgaristan’ın geçen yıla ilişkin ulusal güvenlik raporunda, en büyük dış politika tehlikelerinden birinin Rusya olduğuna işaret ediliyor.  Bulgar hükümeti Moskova’ya karşı ilk kez bu kadar sert suçlama ve nitelendirmelerde bulunmuştur. Belgede şöyle deniyor: “Rusya’nın etkinlikleri bölgesel istikrarsızlığın temeli olup ana hedefimiz olan bütün, özgür ve barışçı Avrupa için tehlike uyandırıyor.

Şahsen Başbakan Boyko Borisov tarafından imzalanan raporda aynen şöyle deniyor: “ Balkanlar ve Karadeniz bölgesinde olduğu gibi, Rusya’nın askersel imkânlarını arttırdığı ve savaş etkinliklerini yoğunlaştırdığı Doğu Akdeniz bölgesinde de özellikle olmak üzere güvenlik için tehlikeler tırmanıyor. Avrupa kıtasının kıyılarında devam eden çarpışmalar ve kalıcı istikrarsızlık ve güvensizlik kaynağına dönüşen kesimler de güvenliksiz bölgelere ekleniyor.”

Raporda olumsuz anlamda olmak üzere Rusya’ya geniş yer ayrılıyor. Güvenlik için dış ortam bölümünde şöyle deniyor:

“Yasa dışı işgal edilen Kırım Adası’na modernleştirilmiş Rus askeri güçleri yığılması, adanın Rusya ekonomisine ve sosyal yaşamına katmak için devam eden yoğun çabalar ve aynı zamanda Rusya’nın Karadeniz petrol alanlarına da yayılarak yoğunlaşan bölgesel çabalarında kendini belli ederken, Karadeniz bölgesinin ceo-stratejik dengesi bozuluyor.”

Rusya Federasyonunun NATO ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin bozulması da önemli bir sorun olarak rapora alınmıştır.  Bu gelişmeler Avrupa güvenlik mimarisini ciddi surette sınıyor.

Sofya’da çıkan “Sega” gazetesi rapordan şu noktalara işaret ediyor.

“Klasik silahlar alanında uluslararası anlaşmalara uymayan ya da seçmeli uyan, bağımsız devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygısı olmayan, enformasyon savaşları yürüten ve sebrit stratejilerinden yoğun bir şekilde yararlanan Rusya, Avrupa güvenliği konularında diyalog masasına dönülmesini ve kalıcı siyasi çözümler bulunmasına engel oluyor.” Rusya’nın etki alanlarını yeniden ele geçirme ve genişletme yolunda Rusya’nın arasız çabaları bunalımların derinleşmesine neden oluyor, görüşüne yer veriyor.

Bu olaylara, “hak eşitliğine dayanan ve karşılıklı yarar sağlayan bazı işbirliği alanlarında ve hatta ulusal güvenlik ve egemenliğin korunmasına dayanan, ekonomik, askeri ve kültürel alanlarda bile rastlanıyor”, deniyor. Bulgar hükümeti, ulusal güvenliğimiz için tüm olanakların Rusya ile sınırlı olmadığına işaret ediyor.

Raporda özellikle belirtilen bu nokta, Bulgaristan’da sözde “var olmayan azınlıklarla ilgili” komşu devletlerin devam eden ve yeni beliren istemleridir, deniyor. Raporda, bu isteklerin Bulgar ulusal güvenliği ve uluslararası normlara ters düştüğüne yer veriliyor ve şöyle deniyor: “Bölgedeki Bulgar topluluklarının asimilasyonu ve kendi içine kapanmaya zorlandıkları  ve özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından sonra Bulgaristan sınırları dışında kalan Bulgarlaın temel insan haklarının çiğnendiği dikkati çekiyor. Suriye’de devam eden çarpışmalar, Suriye iç savaşının neden olduğu, Afganistan ve bazı Afrika ülkelerinden gelen sığınmacı seli de Avrupa Birliği ülkeleri için barış ve güvenlik için tehlike olarak gösteriliyor. Raporda, Fransa, Almanya, Belçika ve diğer Avrupa ülkelerinde 2016’da meydana gelen terör olayları ve sığınmacı seliyle gelenler arasından terör hücreleri oluşturulmasının gelecek için büyük bir tehlike oluşturduğuna işaret ediliyor.

Bulgar meclisine onay için sunulan güvenlik raporunda, İngiliz “brexit” kararının kısa ve uzun vadede güvensizlik durumu yarattığına dikkat çekiliyor. İngiltere’deki Bulgaristan vatandaşlarının hakları ve iş ortamı için güvensizlik belirdiğine işaret ediliyor. Sibrit saldırıların Bulgaristan’da olduğu gibi AV ülkelerinde de tehlike ve güvensizlik yarattığı belirtiliyor.

Raporda, Dış ülkelerin aslı olmayan haberler yayarak, propaganda kampanyaları düzenleyerek, yalan haber ve iddialarla halkın kafasını karıştırarak, yönlendirici enformasyon yayarak, parti ve popülist örgütlere para vererek, halkı şaşırtmak amacıyla bazı parti liderlerini ve siyasi çevreleri direk olarak destekleyerek  kendi hedeflerine ulaşmaya çalışmaları da endişe vereici gelişmeler arasında sıralanıyor.

Faktor.bg

Reklamlar