İçişleri ve savunma bakanlıkları ve bazı diğer devlet kuruluşlarının olağandışı personel harcamalarının karşılanması ve Ulusal Fon ve “Tarım” Fonu üzerinden AB projelerinin finanse edilmesi için 2015 Bütçesinde 880 milyon leva tutarında düzenleme yapılacak. Güncelleştirilen bütçe tahmin raporundan görüldüğü üzere önerilen düzenleme, 832 milyon 800 bin leva tutarında olması beklenen bütçe gelir fazlasının 50 milyon leva üzerindedir.

Kaynakların en büyük bölümü, 180 milyon leva olmak üzere içişleri bakanlığına verilecek. Bu tutarın 120 milyon levalık bölümü personel harcamalarına, diğer 60 milyon levalık bölümü ise cari ihtiyaçlara tahsis edildi. Maaş ve sigorta ödeneği kaynaklarının 80 milyon levaya kadar artırılması öngörülüyor. Göçmen baskısının kontrol altına alınmasına yönelik özel polis operasyonları ve kamu düzeninin korunması ve vatandaşların güvenliğinin sağlanması ile ilgili faaliyetlerde mesai dışı çalışmanın ücreti, personel ücretlerine zam getirilmesi ve asgari ücretin yeni tutarı ile ilgili sigorta ödeneklerinin yatırılması için gereken para, bu 120 milyon levalık tutara dahildir. Ayrıca emekliliğe ayrılan çalışanlara tazminat ödemelerine yönelik 40 milyon leva da tahsis edildi.

Daha “mütevazi” olan Savunma Bakanlığının ek olarak alacağı 57 milyon 200 bin levanın 48 milyonluk bölümü personel harcamalarına 9 milyon 200 bin levalık bölümü bakıma tahsis edildi. Bakanlık ayrıca askeri teknik araçları donatımı ve yedek parçalar için ek kaynaklara muhtaçtır.

“Tarım” Fonu 370 milyon 700 bin leva tutarında ek kaynak alacak. Buna dair gerekçelerde bu kaynakların AB programları ve fonları kapsamında yapılan harcamaların yeniden finansmanı ve ek ulusal eşfinansman için gerekli olduğu belirtilmektedir.

Yılın sonunda bütçe düzenlemesi yapılırken bütçe gelirleri 800 milyon leva artarken bu artışın mesela hazine açığının daralmasına yol açmaktansa reform uygulanmayan sektörlerin bilinmezliklerine batması üzüntü vericidir.

Reklamlar