İbrahim SOYTÜRK                                                                                               Tarih: 08 Mayıs 2017

Konu:  İstanbul’da Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) 7. Olağan Kurultayı yapıldı. Rafet Ulutürk 3. kez Genel Başkan seçildi.

7 Mayıs 2017 tarihinde Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK, İstanbul, Bayrampaşa, Merkezde Nuri Adalı konferans salonunda 7. Olağan Kurultayını başarıyla gerçekleştirdi.  Büyük Göçle gelen Bulgaristanlı göçmenlerin örgütsel kalbi, ideolojik ve siyasi kalbi ve doğruluk kompası durumuna gelen BULTÜRK iki binli yıllarda çağdaş sivil toplum örgütleri çalışmalarına örnek etkinliklerle sahneye çıktı ve saygı ve ün kazandı.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra duygu dolu yurtseverce atılımlarıyla siyaset çevrelerinin de gözünden kaçmayan BULTÜRK Bulgaristan siyasi hayatında da sesi duyulan, aldığı isabetli kararlarla toplumsal depreşişi etkileyen, çok isabetli öngörü ve uyarılarda bulunan BULTÜRK kurultayına ilgi büyüktü.

Kardeş soydaş derneklerinden, Merkezi Bursa’da bulunan BALGÖÇ gibi siyasi ortamda da etkisi büyük olan Federasyonlardan, Türk dünyasından delegelerin katıldığı kurultayın CHP İstanbul, İzmir, MHP İstanbul ve AK Parti Bursa milletvekilleri tarafından kutlanması, büyük sayıda kutlama mesajları, çevre okullardan göçmen öğrencilerin şiir şöleni vs olağanüstü etkileyici oldu.

Kurultaya kutlama telgrafı gönderenler: Bursa milletvekili Hakan ÇAVUŞOĞULU; CHP İstanbul milletvekili Engin ALTAY; CHP İzmir milletvekili Atıla SERTEL; MHP İstanbul milletvekili Ulvi YÖNTER. Kurultay kürsüsünden Bulgaristanlı Türkleri camiasına gönderdikleri ilgiden dolayı özel teşekkürler iletilmiştir.

Bununla birlikte BAL-GÖÇ Genel Başkanı Sn. Yüksel ÖZKAN ve tüm BALGÖÇ camiasına da çelenk göndermelerinden dolayı saygı dolu minnet duyguları iletildi. Bultürk camiası olarak BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof.Dr.Yüksel ÖZKAN’a teşekkürlerini ilettiler.

Kurultaya karılan akademisyenler kutlama konuşmaları yaptılar; Abdullah Türer YENER; Fazıl ALGİÇ-Japonyada doğan Tataristanlı; Celal ÖCAL; Ahmet SALMAN; Gagavuz Olga RADOVA konuştular. Sosyal süreçlerin, bu arada kitle göçlerinin de devresel olduğunu örneklerle göstererek, geçen yüzyıl Balkan tarihinde vatan toprağından çekilmek zorunda kalan Müslümanların, XXI. asırda Büyük Türkiye’den taşarak geri dönüşleriyle Güney Doğu Avrupa’ya güven ve huzur taşıyacaklarına kesin inanç dile getirdiler.

Kongre’de birçok STK başkanı ve temsilcisi ile birlikte yabancı ülke ve örgüt temsilcileri de hazır bulundular.  Balkanlara Vefa Derneği Başkanı Şaban HOCAOĞLU; Bayrampaşa Giresunlular Dernek yöneticileri; Azerbaycanlı – Agil SAMETBEYLİ; Türk Dünyası Derneklerinden URAL derneği başta olmak üzere, Asya Türkleri Federasyonu, Azerbaycan, Moldova, Kırım, Dağıstan, Afganistan ve Tataristan’dan katılan kardeş dernek temsilcilerine ayrıca teşekkür edildi ve en iyi dilekler iletildi.

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, ayakta duran insanlarKURULTAYIMIZA GELEN BAYRAMPAŞA GİRESUNLULAR DERNEK YÖNETİCİLERİ

Kurultayı izleyen gazeteci Ahmet SALMAN ve diğer basın mensuplarına ilgi gösterildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk portresi, BULTÜRK ve Ay Yıldızlı bayraklarla süslenmiş törensel salona “Bilgi ordusu bizim ordumuz, bilip öğretmek bizim borcumuz” sloganı ruh verdi. 2002’den beri aralıksız çalışmalarını, tüm diğer göçmen derneklerinden farklı olarak, araştırma ve basın yayın dallarında da geliştiren BULTÜRK “www.bghaber.org”, “www.bulturk.org.tr”, görsel güncellemeli yorum haber ve yayınları; “Bulgaristan Türklerinin Sesi Gazetesi” https://issuu.com/bulturk ve dönemli el kitabı yayınlarıyla da ilgi odağıdır.

Bulgaristanlı Türk aydınların hepsine, derneklere, karma bölgelerde muhtarlıklara, öğretmenlere, din adamlarına, kulüplere ve gruplara ulaşan bu yayınlar tarih ve yeni gelişen olaylarla ilgili aynı dünya görüşünde buluşmamıza doğal olanak yaratırken, temel kaynak da oluyor. Bulgaristan’da da aydın kesime, öğretmen derneklerine, encümenliklere, kanaat merkezlerine, özelliklere de gençlere ulaşma yollarını açan BULTÜRK yayınları karanlıkları aydınlatan nur durumundadır.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Özellikle de 2016’da yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerinde, halk oylamasında ve 26 Mart erken meclis seçimlerinde Bulgaristanlı Müslümanların parçalanmasına başkaldıran ana direniş kaynağı durumunda görevler üstlenmiş ve başarıyla yerine getirmiştir. Bu bakıma BULTÜRK 7. kurultayı demokratik soydaş ortamı ve Bulgaristan kamuoyu tarafından büyük bir ilgi gördü. Bulgaristan’da faşizmin iktidara tırmandığına uyarıda bulunan BULTÜRK yayınları, Bulgaristan Türklerinin siyasi sahneden indirilmek istendiğine işaret ederken, dış ülkelerde bulunan gurbetçi seçmenlerin oy kullanmalarının engellenmek istendiğine de vurgu yaparak, soydaşlarımızı dayanışma içinde, kararlı ve birlikte hareket etmeye çağırdı.

7.Kurultay’ı kısa ve özlü bir konuşmayla açan Genel Başkan Ulutürk ve delege ve konuklar İstiklal Marşını birlikte söyledikten sonra, 15 Temmuz şehitleri için saygı duruşunda bulundular.

Divan Heyeti seçildi: Ahmet Selim ARSLAN Başkan, İlyaz VATANSEVER ve Aygün FİLİZ katip üye olarak seçildiler. Ardından 6. Ve 7. kurultay arasındaki faaliyetlerin özlü raporunu dinlediler. Raporda, Bulgaristan’da 26 Mart 2017 seçimlerine giden hezimet yolunda yapılan yanlışlıklara, soydaş çevrelerinde yanılma doğuran dış müdahalelere işaret etti.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve iç mekan

Son 3 yılda Bulgaristan’daki Müslüman kitleyi parçalamayı başaran, yarını olmayan tuzaklara ve feci sonuçlarına geniş yer verildi. Milliyetçiliğin kabardığı bu ortamda, Türklerin parçalanmış, idesel tükenip çökmüş, hademeliğe kol kanat açmış, kitlede güven kaybetmiş ve açlık sınırı altında bocalarken güç toplayamayanlar arasına düşmanlık kıvılcımları saçanlar kınandı.

Yapılan Kurultay yönetim organları seçiminden sonra sunulan çalışma raporunda soydaşların temel sorunları ayrıntılı olarak ele alındı. Modern toplumdaki sosyal kültürel etkinliklere zorunlu katılma gereğiyle birlikte, öncelikle zamanında ve doğru bilgilendirme, kitle nabzı her zaman ve her yerde tutma, yığınları siyasi yönlendirme gibi ödevlerinin yerine getirilmesinde STK görevleri belirtildi. Seçme ve seçilme hakkının kutsallığı ve demokratik toplumda insan hakları üzerinde çağrışım uyandıran bilgiler sunuldu. 15 Temmuz kahramanlık geceleri ve “Yenikapı” mitingi anımsatılırken, halk oylamasına yüzde yüz katılım sağlamak için yürütülen çabalar sıralandı.

Raporun büyük bir kısmı Bulgaristan konusuna ayrılmıştı.

Ayrıca 139 yıllık III. Bulgar devleti tarihinde Türklerin durumu, çekileri ve kavgaları konu edildi. Bu savaşımda, Osmanlı ve ardından Türkiye devletinin hukuksal ve manevi desteğinin belirleyici olduğu dile geldi. Bulgaristanlı kardeşlerimiz için Anavatan kapısının her zaman açık tutulduğuna ve gösterilen manevi desteğin paha biçilmez rolüne yeniden ışık tutuldu. Deneyimli ve saygın dernekçi Rafet Ulutürk tarafından sunulan ve birçok tarihsel olayı da yeni bir bakış açısıyla değerlendiren rapor dikkatle izlendi. İlgililere yazılı olarak da dağıtıldı.

Yedinci Kurultay,  Rafet ULUTÜRK’ü oy birliğiyle üçüncü defa Genel Başkan seçti. Seçim sonuçları soydaş topluluğu, delegeler, konuklar ve ilgili çevrelerce alkışlandı. Tüm katılanlar tarafından sevinçle karşılandı.

ULUTÜRK kurultayda Bulgaristanlı göçmenlerin yazgısal özünü şöyle açtı:

“Doğduğumuz topraklar Bulgaristan’dan Anavatanımız Türkiye’ye gelerek hayat bulduk.

Burada bir araya gelerek, dernek kurduk, birlik olduk, güçlendik, sosyal yaşamda yer aldık.

Yıllarca bina edip bırakıp gelmek zorunda kaldığımız dünya göçten sonra artık bizim değil.

Elimizde kalan bir kimlik ve bir Pasaport, birde zorla çekip almak istedikleri oy kullanma hakkımız. Ne kadar acı. Bin sene hiçbir sınırı olmayan topraklara dikenli telli sınır çekme alçaklığının verdiği alçaklığa bakmak ne kadar acı verici… dedikten sonra şöyle devam etti:

Görüntünün olası içeriği: 16 kişi, ayakta duran insanlar, takım elbise, düğün ve iç mekan

Şimdi vatanımız ve anavatanımız arasında kültürel, ticaret, siyaset ve dostluk köprüsünü genişletiyoruz. Tarihimiz ve bugünü üstüne fikir ve değerlerimizle herkese ulaşarak bilgi sunarken, geleceğimizin yol taşlarını diziyoruz. Sunumda, Bulgaristan’da son seçimlerde baş gösteren milliyetçi ve ırkçı kesim canlanmasına karşı mücadelede Müslüman Türklerin demokratik kamuoyu ile ortak noktalar bulması gereği defalarca belirtildi.

BULTÜRK 7. Kurultayının çalışmaları, son dönemde kimi çevrelerde kafa bulandıran ülkeyi, kamuyu ve devleti derneklere dayanmayan bir siyasetle yönetme emellerinin bir hayal olduğunu sert tepki sesi yükseldi. Derneklerin kitle hareketlerinden güç aldığı vurgulandı. Soydaş maneviyatını tanımayan kişilerin soydan derneklerini yönetemeyeceğine yeniden işaret edildi.

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekanJaponyada doğan ve Türkiye’de akademisyen olan Tataristanlı Fazıl AGİL BULTÜRK Kongresinde konuşma yapıyor

Esaslı araştırmalara dayanan basın yayın çalışmalarını birçok kitapla taçlandıran BULTÜRK‘e bağlı Bulgaristan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BGSAM) yazarları da Kurultayı onurlandırdı. 2017’de yayınlanan kitaplar sergilendi ve ilgi odağı oldu. Özellikle Osman BÜLBÜL’ün kitabı çok ilgi çekti.

İlgiyle dinlenen rapordan sonra Mali Rapor ve tahmini bütçe sunuldu ve onaylandı.

Tebrik mesajları okundu, delege ve konukların konuşmaları dinlendi

Yeni Yönetim Kurulu denetim kurulu ve denetim kurulu seçildi. Yönetimin 17 kişiye çıkarılması ise gelecekte daha büyük işlerin yapılacağı beklentileri artırdı.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve iç mekan

BULTÜRK Genel Sekreteri Doç. Dr. Müjgan Deniz, dikkatle dinlenen konuşmasında şu vurgulamada bulundu: “BULTÜRK kuruluşundan itibaren Türkiye’de yaşayan göçmenler ile Bulgaristan’da yaşayan Türklerin birlik ve beraberliği için etkinliklerini sürekli yoğunlaştırarak ortak bilinç, refleks ve duyum oluşturulması doğrultusunda çalışmalar yapmıştır. Ortak bilinç, vatan ve anavatan birliği, aynı ırktan, dil ve dinden oluşumuza, kültürel özgünlüklere karşın aynı manevi dünyada var olduğumuza dayanırken, barış ve güvenlik konularında, baskı ve teröre, darbelere, etniklere yapılan zulme aynı refleksle tepki göstermemize, halk kültürümüz, halk sanatı yaratıcılık ve edebiyat konularındaki ruhsal ayniyetimizden güç alıyor. Keza ülkemizin bölünmez bütünlüğüne yönelik her tür yıkıcı faaliyetin karşısında bulunmuş ve de olmaya devam edeceğiz.

Derneğimiz, yüce önderimiz Atatürk’ün bizlere bıraktığı emaneti – Türkiye Cumhuriyetini, devrimleri, demokrasimizi, bağımsızlık ve egemenliğimizi en iyi bir şekilde gelecek nesillere teslim etmek konusunda gerekli hassasiyeti göstererek faaliyetlerde bulunuyoruz.”

Genel Sekreter son faaliyet döneminde gerçekleştirilen ve ses getiren etkinlikleri özetledi.

Kurultay coşkulu bir hava içinde geçti.

Delegeleri ve konukları kucaklayan fikirlerin aynı olması parçalanmaz bütünlük havası yaşattı. BULTÜRK kurultayında Rafet ULUTÜRK’ün yeniden başkan seçilmesi Bulgaristanlı Türkler tarafından Sofya, Razgrad, Kırcaali ve Deliormandan gelenler yönetime başarı dileklerinde bulunuldular.

Bulgaristan Türklerine hayırlı uğurlu olmasını diler, saygılar sunarız.

BALKANLARA VEFA DERNEĞİ BAŞKANI ŞABAN HOCAOĞLU

İSMAİL ERDEM KARDEŞİME KİTABIMI TAKTİM EDERKEN

 A. TÜRER YENER HOCAMIZ KONGREMİZDE KONUŞMA YAPARKEN

 

Reklamlar