Allah bu mübarek geceyi af ve mağfiretimize vesile eylesin.

Bu gecenin, Vatanımız, Milletimize, Türk-Islam alemine,
huzur, birlik, beraberlik ve bereket ile sağlığa ve barışa vesile olması dileği ile.
BULTÜRK

BU GECE BÜYÜK TÜRKİYE İÇİN DUA EDİNİZ.

Rabbim Recep ayının ilk gecesi hürmetine; Duası kabul olmuş bir kul sevinci yaşat bize.

Sabrımızın mükâfatı olarak, “Çok şükür” diyebilmeyi de nasip et cümlemize.

Dünyaya barış getirsin, evlere ocaklara sağlık, huzur ve bolluk getirsin.

Sevdiklerinizle, çevrenizle ve devletimizde birlik ve beraberlik getirsin.

Allah’ın selamı üzerinize olsun. Her tomurcuk yeni bir gülün, her gül yeni bir baharın, her kandil yeni rahmetlerin habercisidir.

Yüce Mevla’dan üç ayların ve bu mübarek gecenin bereket ikliminin insanlığın hidayetine, barış ve huzuruna vesile olmasını dilerim.

Kardeşliğin daimi olduğu, sevgilerin birleştiği, dostlukların bitmediği;

mutlu, umutlu ve sevgi dolu günlere, rahmetlerin yağmur gibi yağdığı nice kandillere…

Bugün ettiğiniz bütün dualar göklere yükselip, tek tek kabul olup üzerinize sağanak gibi yağsın inşallah.

Kandiliniz mübarek olsun.

_______________

2024 dini özel günler: Regaib Kandili’nin önemi

Regaip Kandili ve Anlamı

Arapça kökenli “regaip” kelimesi, Türkçe’de “rağbet edilen” ve “arzulanan” anlamına gelmektedir. Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamını taşıyan regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise “bol sevap, mükafat, faziletli amel” anlamında kullanılır. Regaip Kandili, İslam dünyası için özel bir gecedir. Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece olarak kutlanır.
Bu gecede, Müslümanlar Yüce Allah’ın rahmeti, bağışları ve yardımlarının bolluğuna inanır ve bu mübarek geceyi ibadetle değerlendirmeyi amaçlarlar.

Regaip Kandil’inin Anlam ve Önemi

Regaip, diğer kandillerden farklı olarak Recep ayının ilk cuma gecesine denk gelmesi ve bu ay içinde Mirac Kandili ile birlikte olmasıyla öne çıkar. Bu mübarek günler, kişilerin kendilerini değerlendirmesi, manevi bir temizlik yapması ve Yüce Allah’a daha yakın olma fırsatı sunar. Regaip Kandili, rahmet ve bereketin bolca tecelli ettiği bir gece olarak kabul edilir, bu nedenle Müslümanlar için özel bir anlam taşır.

İslam dünyasında her yıl heyecanla beklenen recep, şaban ve ramazanı kapsayan ‘mukaddes üç aylar’, 12 Ocak Cuma günü başlayacak. Diyanet takvimine göre bu yılın ilk özel gecesi Regaip Kandili bugün idrak ediliyor.

Müslümanlara dini hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunan üç aylarda, Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel geceler yer alıyor.

Üç aylar öncesinde yılın ilk kandili ise bugün başladı. Recep ayının ilk manevi günü olan Regaip Kandili ile 11 Ocak 2024 Perşembe gecesi (bugün) gerçekleşiyor.

Regaib Kandili önemi

Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece gerçekleşen bu kandil, İslam’daki beş mübarek kandil gecesinden biridir. Kökü ‘arzulamak, meyletmek’ anlamlarına gelen regâib sözcüğü, hadis ve fıkıh literatüründe ‘bol sevap ve mükâfat, faziletli amel’ anlamlarında kullanılır.

Regaip Kandili’nde neler yapılır?

Bu gece tövbe, istiğfar ve dua etmenin önemine dikkati çeken Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, bu geceye özel herhangi bir namazın olmamasına karşın nafile namaz kılmanın çok hayırlı olduğunu dile getirdi.

Kandilde yakınları arama tavsiyesinde bulunan Bozkurt, “Bu gecede Kur’an-ı Kerim okunur, nafile namazlar kılınır. Gündüz de sağlığımız el veriyorsa nafile oruç tutabiliriz” ifadesini kullandı.

2024 kandil takvimi

Miraç Kandili 6 Şubat 2024 Salı günü, Berat Kandili ise 24 Şubat 2024 Pazartesi günü idrak edilecek. Yılın son kandili olan Mevlid Kandili ise bu yıl 14 Eylül 2024‘e denk gelecek.

__________

2024 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

11 Ocak Perşembe: Regaib Kandili

12 Ocak Cuma: Üç Ayların Başlangıcı

6 Şubat Salı: Mirac Kandili

24 Şubat Cumartesi: Berat Kandili

11 Mart Pazartesi: Ramazan Başlangıcı

5 Nisan Cuma: Kadir Gecesi

9 Nisan Salı: Arefe

10 Nisan Pazartesi: Ramazan Bayramı (1.Gün)

11 Nisan Salı: Ramazan Bayramı (2.Gün)

12 Nisan Çarşamba: Ramazan Bayramı (3.Gün)

15 Haziran Cumartesi: Arefe

16 Haziran Pazar: Kurban Bayramı (1.Gün)

17 Haziran Pazartesi: Kurban Bayramı (2.Gün)

18 Haziran Salı: Kurban Bayramı (3.Gün)

19 Haziran Çarşamba: Kurban Bayramı (4.Gün)

7 Temmuz Pazar: Hicri Yılbaşı

16 Temmuz Salı: Aşure Günü

14 Eylül Cumartesi: Mevlid Kandili

 

Reklamlar