Raziye ÇAKIR

Dün İstanbul Büyük Filistin Mitingi, 28 Ekim 2023 Cumartesi günü saat 15.00’de Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen mitinge katıldım.  Mitinge İstanbul başta olmak üzere yurdun dört bir yanından milyonlarca vatandaşın katılm sağladı.

Zamanında Bulgaristan’ın 1984’te isim değişikliğine gittiği zaman İstanbul’da en büyük mitinglerden biri yapılmıştı.

Tüm Beyazıt Meydanı’ndan Topkapı’ya Takdimden Aksaraya kadar her yer insanlarla dolmuştu. Bu mitingte Doğu Türkistan’dan Afganistan’a, Kafkaslardan Azerbaycan’a, Yunanistan’dan Arnavutluktan Macaristan’a kadar birçok bayrak görülebiliyordu.

Peki, dünkü mitingde Bulgaristanlıların bayrakları neredeydi? Belki de kendi durumumuza bir bakma zamanı geldi, ne dersiniz?”

Bugün Filistin’de yaşananlar, 145 yıl önce Balkanlar’da da benzer acıları yaşamıştı. Bu günleri torunlar unuttu mu?

Ancak ne yazık ki, torunları bunları unutmuş gibi görünüyorlar.

Bu acıya dair Bosna Lideri Aliya İzetbegoviç’in güzel bir sözü var:

“Unutulan soykırım tekrarlanır”. Evet bu söz çok önemli…

İnşallah böyle bir şey yaşanmaz, ancak unutanlara ders vermek gereklidir.

Balkanlardan kaçanlar, kendi çocuklarının zarar görmesini engellemek için küçük kız çocuklarını Bulgarların eline bırakıp onların eline geçmesin diye dereye atıyordu ve kendi çocuklarının boğulmasını izletlerdi. Bunu bugün idrak etmek zor ama bunu yaşayan bizim dedelerimizdi. Çunku Bilgarlardan kaçmak için hizli yurumeleri gerekirdi. Bir aile ile birlikte yurumrk zordu. Bu satırları yazanlar, Bulgaristan’dan kaçanlardı, Türkiye’ye kaçanlardi yil 1880 li yıllardı.

Tarihini bilen geleceği dağının arkasını görür.

Allah, akıl ve fikir versin.
Ne diyebiliriz ki?”

Reklamlar