Avrupa Birliği KonseyiBulgaristan ve Romanya’nın hava ve deniz sınırlarından başlamak üzere Schengen bölgesine katılacağını doğruladı. Avrupa Komisyonu, Mart 2024’ten itibaren hava ve deniz kontrollerinin kaldırılması yönünde oybirliğiyle alınan kararı memnuniyetle karşıladı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “X” sosyal ağında “Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının daha fazla hareket özgürlüğünden yararlanması için uzun zamandır beklenen bir adım, bunun karayolu taşımacılığında da gerçekleşmesi ihtimali var” paylaşımınd bulundu.

AK Başkanı Ursula von der Leyen,”Bulgaristan ve Romanya gurur duymalı. Hava ve deniz yoluyla iç sınır kontrollerinin kaldırılması kararı onlar ve Schengen bölgesi için ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Bulgaristan ve Romanya, bunun için çok çalıştı ve bunu hak etti” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu, kara sınırlarında kontrollerin kaldırılmasına ilişkin tartışmaların önümüzdeki yıl da devam edeceğini ve kararın makul bir sürede alınacağını belirtti. Her iki ülke de Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex)’ten önemli mali destek ve yardım almaya devam edecek.

BNR

Reklamlar