“Bulgaristan’ı tanı-100 ulusal turistik yeri” adlı ulusal turizm derneği ve hareketine şimdiye kadar altı milyon turist katıldı. 2016 yılında dernek yarım asırlık yıldönümünü kutlayacak. Bulgaristan Turizm Birliği’nin himayesinde çalışan hareket, ülkenin dört bir tarafında en güzel yerlerini ve turistik tesislerini öğretmeyi ve tanıtmayı amaçlıyor. Her turist elinde taşıdığı küçük bir defterde, gittiği “100 turistik yerin” mührünü toplamaya çalışıyor. Tarihi ve arkeolojik yapıları, koruma altındaki doğa alanlarını kapsayan 100 turistik yer, Bulgaristan’ın güzelliğini ve tarihi zenginliğini gözler önüne seriyor.

Ülke çapından bir çok genç de bu turizm hareketine katılıyor. Yılın sonunda, özel bir tombala yapılıyor ve turistik sicil defterlerine mühürlü katılımı olan turistlere ödüller dağıtılıyor.

Bu yıl ödülü Sofya’dan 12 yaşında bir öğrenci aldı. Aslında buradaki ödül daha fazla manevi denilebilir, çünkü “Bulgaristan’ı tanı” hareketi Bulgarların yurtseverliği ve geniş toplumsal destekle ayakta kalıyor. Bulgar Turizm Birliği Sekreteri Ventsislav Udev bu bilgiyi verdi:

“Bulgaristan’ı Tanı” Ulusal Turizm Hareketi” Turizm Birliğinin en kapsamlı projesidir. 2003 yılından beri onu yaygınlaştırmak için uğraşıyoruz. 2014 yılına kadar 11 yıl içinde üye sayımız 675 bin oldu. Bulgairstan’ın 100 Turistik Yeri defterine sahip üyelerimiz, her bir yeri ziyaret edip, görmek için çaba gösteriyor. Bizim listemizdeki yerlerin sayı olarak 100 kalmasına özen gösteriyoruz.

Yerel bazdaki turistik mekanlar da ek olarak listelere geçiyor. Balçık’ta Botanik Bahçe, Pomorie’de Pomorie Tuz Gölü, Peştera yakınında Pelistera kalesi gibi mekanlar da turistik zenginliği genişleten yerler oluyor. Bazı insanlar bu ulusal öneme sahip 100 yeri de bir senede gezebiliyor ve defterine 100 mühür toplayabiliyor. Başkaları ise keyifli bir şekilde, otobüslerle, trenlerle 4, 5 yıl gezerek görüyor bu 100 mekanı. 100 yeri de geçmiş olanlara Bulgaristan Turizm Birliğinden altın nişan madalyon veriliyor.

Bulgaristan’ın gurur duyduğu ulusal öneme sahip yüz turistik yeri gezen Bulgar turistlerin sayısı inceleniyor. Ventsislav Udev bu konuda şunları söyledi:

“Bulgaristan’ın en önemli turistik yerlerinde yabancılar da ilgi gösteriyor. Makedonya’dan en çok turist var, onlar Bulgaristan’ı kendine yakın hissediyor ve her fırsatta geliyor. Sırbistan, Yunanistan ve Ukrayna’dan gelip, Bulgaristan’ın bu önemli mekanlarını gezen turist sayısı da fazla. Avustralya, Asya’dan gelenler de var. Örneğin Japonya’nın Sofya Elçisi de yğz turistik yerimizi de gezmişi defterinde 100 mühür var ve birliğimizin altın nişanına sahip oldu.

Sırbistan, Romanya, Yunanistan ve Makedonya ile sınırötesi işbirliği projeleri yürütüyoruz. Örneğin Makedonya Strumitsa şehrinde Ziyaretçi Merkezi açıldı, aynısını Petriç kentinde de kurduk. Bulgaristan ve Makedonya’da sınır bölgesinde ortak 4, 5 turistik güzergah çalıştırıyoruz. Pirot ve Zayçar kentlerinden ortaklarımız var, oradaki turizm birlikleriyle çalışıyoruz. Yeni sınırötesi güzergahlar oluşturmak istiyoruz”.

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar