Bulgaristan’daki sığınmacılar, polisin uyguladığı şiddeti protesto etmek için başkent Sofya’daki Sınır Polisi Genel Müdürlüğü önünde gösteri düzenledi.

Sosyal medya üzerinden düzenlenen protestoya katılanlar, Türkiye’den ülkeye kaçak yoldan girmeye çalışan sığınmacılara karşı polisin şiddet uyguladığı iddiaları üzerine gösteri yaptıklarını söyledi.

Göstericiler, mart ayı başında Irak’taki DAEŞ teröründen kaçarak Bulgaristan’a sığınmaya çalışan 17 kişilik bir Yezidi grubunun Bulgar polisi tarafından dövüldüğünü, gruptan iki kişinin daha sonra donarak öldüğünü ileri sürdü.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı ise iddiaları reddetti.

Gösteriye katılan Afgan gençler, AA muhabirine hem sığınmacılara gösterilen muameleden hem de polis şiddetinden şikayetçi olduklarını söyledi.

Bulgaristan’a 15 yıl önce geldiğini, ancak hala iş bulamadığını kaydeden Cavit Nuri, “Geldiğimiz yerde yasa yoktu, burada da yok. Bu topraklardan başka hangi topraklarda haklarımızı arayabiliriz? Sürekli kimliklerimize el koyuyorlar. Kimliksiz nasıl yaşanabilir? Parklarda, sokaklarda sürünüyoruz. Sabırlıyız. Suç işlemiyoruz. Ancak bu hayata ne kadar dayanılır? İyi bir hayat isterken bizleri copla dövüyorlar” dedi.

Bir diğer Afganistan vatandaşı Adem Ezel de Sofya’da kaldıkları yurtta açlık ve sefalet içinde yaşadıklarını anlattı. Ezel, yaşam koşullarının çok kötü olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bir kişiye bir ekmek veriyorlar. Kimse yüzümüze bakmıyor. Bakkala yiyecek almaya gittiğimizde polis çeviriyor, kimliğimizi kontrol ediyor. Kimlik yoksa para istiyorlar. Okumak istiyoruz, ama kimse bize ders vermiyor.”

Afgan mülteci Muhammed Hüseyin, devletin aylık olarak sığınmacılara sağladığı 60 levalık (30 avro) ücreti üç aydır alamadığını belirtti. Hüseyin, “Ayakkabımız yok. Giyeceğimiz yok. Aç susuz geziyoruz” diye konuştu.

Bulgaristan Mülteciler Ajansı (DAB), ülkedeki beş sığınmacı kampında yaklaşık 3 bin 500 yabancının bulunduğunu ve mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmeye çalıştıklarını açıklamıştı. DAB, bir sığınmacının aylık maliyetinin 500 avro olduğunu belirtmişti.

Reklamlar