Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) lideri Sergey Stanişev, Bulgaristan’da Sosyalistlerin öncülüğünde kurulan yeni hükümetin, ulusal güvenlik biriminin başına tartışmalı bir medya patronunu getirmesi sebebiyle Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin başkanlığından istifa etme baskısı altında.
sergey-stanisev-pes
Başbakan Plamen Oreşarski’nin sürpriz bir şekilde Ulusal Güvenlik Devlet Ajansı’nın (DANS) başına Delyan Peevski’yi getirme kararı almasının ardından henüz iki haftadır görevde bulunan hükümet çöküşün eşiğine geldi. Yeni Bulgaristan medya grubunun sahibi olan Peevski, şaibeli bir isim olarak değerlendiriliyor.

Bulgaristan Parlamentosu’nda 14 Haziran’da yapılan oylamayla DANS başkanlığına Peevski’nin getirilmesi ülkede büyük şaşkınlığa yol açtı ve sosyal medyada eşi benzeri görülmemiş bir tepkiye yol açtı.

33 yaşındaki Peevski, Bulgaristan’daki Türk azınlığı temsil eden Haklar ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) milletvekili olarak parlamentoda yer alıyor. İki partinin 29 Mayıs’ta bir azınlık hükümeti kurmayı başarmasının ardından HÖH, Bulgaristan Sosyalist Partisi ile birlikte koalisyonun ortağı olmuştu.

Peevski’nin göreve gelmesi üzerine ülkenin büyük şehirlerinde üç gün üst üste protestolar düzenlendi. Göstericiler, ‘mafya’ ve ‘kızıl pislik’ sloganları attı.

Komünizm karşıtı bir söylem olan ‘kızıl pislik’ sloganı, Bulgaristan’ın 1990’lardaki demokratikleşme dönemine dayanıyor ve uzun süredir kullanılmıyor. Bu söylemin yeniden kullanılması, rüzgarın yeniden Sosyalistlerin aleyhine döndüğünü gösteriyor. Ocak ve Şubat aylarında düzenlenen büyük gösteriler, eski Başbakan Boyko Borisov’un merkez sağ hükümetinin düşmesine yol açmıştı. Ancak uzmanlar, protestocuların merkez sağ ya da merkez sol fark etmeden protestocuların tüm siyasileri yozlaşmış olarak değerlendirdiğini söylüyor.

Peevski istifasını sunarken Oreşarski de Peevski’nin yerine gelecek isim için görüşmelerde bulunacağını söyledi. Başbakan aynı zamanda, ülkenin istikrarının zarar göreceğini gerekçe göstererek istifa etmeyeceğini söyledi.

Pazar günü devlet televizyonuna konuşan Stanişev, Peevski’nin göreve getirilmesinin bir hata olduğunu kabul etti, ancak Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin başkanlığından istifa etmeyeceğini söyledi.

Ancak partinin bazı ağır topları, Stanişev’in istifa etmesi gerektiği görüşünde. Aktivistler ise sosyal medyada, PES’in 20 ve 21 Haziran’da Sofya’da düzenleneceği ve Stanişev hakkında kamuoyundaki görüşlerin tartışılacağı bir toplantıya denk gelecek gösteriler organize etmeye çalışıyor.

Stanişev’in, Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalistler ve Demokratlar grubunun lideri Hannes Swoboda’dan da darbe aldığı bildirildi. Swoboda, 15 Haziran’da yayımladığı bir Twitter mesajında ‘Bulgaristan hükümetinin Ulusal Güvenlik Ajansı’na gösterdiği aday beni şaşırttı. Bu iş için daha ehil kimseler olmalı’ dedi.

Reklamlar