Bulgaristan’ın güneydoğusundaki Filibe şehrindeki Osmanlı döneminden kalan, bugün harabeye dönmüş tarihi ve kültürel eserler, adeta “imdat” çağrısında bulunuyor.  Osmanlı Devleti’nden 1878’de bağımsızlığını kazanan Bulgaristan’da, Filibe’de kalan 53 cami ve 42 hamamın büyük bölümü zamana yenik düşerken, hâlâ ayakta kalan eserler ise acil restorasyon ve onarıma ihtiyaç duyuyor.

İçinde bar bulunan Taşköprü Camii, kabirlerin neredeyse tamamının yok olduğu Müslüman mezarlığı ve kundaklanarak harabeye dönen Orta Mezar Hamamı iadeiitibar bekliyor.  Kentte Osmanlı mirası konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulunan Filibe Müslümanları Encümen Başkanı Ahmet Pehlivan, Osmanlı döneminden kalan tarihi ve kültürel mirası yeniden canlandırmak istediklerini söyledi.

Yüzyıldan kalma camİİçkİlİ lokantaya dönüştürülmüş

Kent merkezinde bulunan, 1928’deki 6,8 büyüklüğündeki depremde minaresi yıkılan Taşköprü Camii, Filibe’deki boynu bükük Osmanlı mirası arasında en çok yürek burkanı. 16. yüzyılda yapılan caminin minaresini onarmak için cami arazisinin bir bölümü satılsa da yeterli para toplanamadığı için tadilatı bir türlü yapılamamış. Ülkede 1944-1989 arasında yönetimde olan komünist rejimin bu dönemde ibadete kapalı tuttuğu cami, daha sonraki dönemde özelleştirilerek, içkili lokantaya dönüştürmüş.

 

“Türkiye’den destek bekliyoruz”

Pehlivan, “eşsiz güzellikte” olarak nitelediği caminin acilen onarılması ve bar kısmının dışarı çıkartılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Camide bir zamanlar alkol satılıyor olması, Müslüman olarak bizleri çok üzmüştür. Caminin içinde hala bir bar bulunuyor. Restorasyon uzmanlarının da yardımıyla bunu bir an önce dışarı çıkarıp, camiyi eski haline getirmek istiyoruz. Bunun için hem yerel cemaatten hem de bizleri asla yalnız bırakmayan Türkiye’den destek bekliyoruz.”

 

AA

Reklamlar