Yerli veya global, Bulgar veya yabancı üreticileri arasında Bulgaristan tüketicinin pazarda çok bol olan gıda markaları arasında neyin daha iyi olduğuna karar vermesi gerek. Yurtdışından getirilen malların rekabet edici fiyatlarına rağmen vatandaşımız, Bulgaristan’da üretilen süt ve et ürünlerini, Bulgar gıdaların daha temiz, daha kaliteli ve geleneleksel tariflere göre hazırlandığı düşüncesiyle, satın almayı tercih ediyor. Büyük şehirlerde yapılan araştırmalardan alınan sonuçlar, bunu gösteriyor. Geleneksel Bulgar gıda olarak süt ürünleri (yüzde 71), et ve et ürünleri (yüzde 55), sebze ve meyveler (34%), şaraplar kabul ediliyor. Tüketiciler, yerli markaları tanıyor ve onlara rağbet gösteriyor.

Bulgaristan tüketicilerin bu tutumu, yabancı zincir mağazalarının gözünden kaçmadı. Son zamanlarda taze Bulgar ürünlerinin bulunduğu reklamları sıkça duymaya başladık. Noel ve Yeni Yılı yemeklerle süslü sofralarla kutlama geleneğini göz önünde bulundurarak yine yerli üreticlerinin ürünlerini seçeceğimiz şüphe taşımaz.

Yerleşik şirketler arasında 27 yıldır faaliyet yürüten “Dobrotitsa” şirketi, genelde Dobriç bölgesinden tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Üretim halkalarının her birini yerine getiren bu süreçte bölgeden 300 kişiye iş sağlamaktadır aynı zamanda. Ki böyle bir üretime sık sık rastlanamaz ve her şirket sahibinin hayalidir. Ovçarovo köyü yakınlarında hayvan çiftliğinde inek ve koyun olmak üzere binlerce hayvan yetiştiriliyor. Çiftlik furaj ihtiyaçlarını kendi karşılıyor, hayvan gübresinden ise biogaz üretiliyor. Şirket yöneticisi Veselin Tsvatkov, “Bizler, süt ve et gibi kaliteli ürünü elde etmek için gıda kalitesine bel bağlıyoruz. Sadece ve sadece gerçek ve doğal ürünler sunuyoruz ve bu da müşterilerimizin takdirini kazanıyor.” dedi ve devam etti:

Bildiğiniz gibi, Dobruca, Bulgaristan’ın en verimli toprağına sahiptir ve bu da, tarımın geliştirmesini sağlıyor. Bizim yaptığımız yatırımlar çok büyük, 60 bin dekar toprak işliyoruz ve bunun yüzde 90’nı şirkete aittir. Bütün bu üretim süreci yeni makineler gerektiriyor, tesisler gerekiyor, süt işleme tesisleri, biogaz enstalasyonu, hayvanların yetiştirildiği çiftliğe ihtiyaç var. Çiftlikte 10 binden fazla inek yetiştiriliyor, ki onlar ABD ve Kanada’dan getirilen süt ve et inek cinsleridir. Özel et için yetiştirilen Fransız koyunlarımız da var. Çok dev çapta çalışıyoruz. Elde ettiğimiz sütten 20’den fazla süt ürünleri üretiyoruz ve aynı zamanda dana pastırması, sucuk, salam gibi et ürünleri de üretiyoruz. Buradaki teknologlar hangi ürün tarifinin kulanılıcağına karar veriyorlar, çünkü hayvan cinsine bağlıdır. Bu tür gıdalar Ön Bulgarların geleneksel gıdasıdır. Ülkemizde her geçen yılla birlikte Bulgar yoğurdu, kaşar peyniri ve peynir tüketiminin arttğını görüyoruz. Bunlar da bizim ürün yelpazemizde en fazla satılan ürünlerdir. “

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar